• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nu ține bani în casă. Și dacă nu poți altfel, fii mai destept decât hoții

17 Noi 2020
Educaţie

Jumătate dintre români susţin că, dacă ar reuşi să economisească trimestrial câte 350 de lei, i-ar depune într-un cont bancar, iar o treime ar păstra economiile într-un plic în şifonier, se arată într-un studiu recent.

E bine să ții banii în casă? Cel mai indicat ar fi să nu. Din mai multe motive. 

Cel mai bun motiv financiar pentru a nu lăsa bani în casă este că nu câștigi nici o dobândă pentru ei. Dobânda de la o bancă poate să nu pară prea mult, mai ales având în vedere ratele scăzute ale dobânzii, dar fiecare leu contează.

Este mult mai bine să îți păstrezi fondurile ascunse într-o bancă, unde totul e reglementat și nu ai cum să-i pierzi.

Apropo de protecție. E mai mult decât că îți iei banii garantat înapoi. Ce te faci în caz de jaf sau banii distruși fizic, să spunem, într-un incendiu?

Dacă cineva îți fură banii ascunși, cel mai probabil este plecat definitiv cu ei. Nici asigurarea de casa, dacă e făcută, nu-i protejează. Ar fi o prostie să plătești mult o asigurare, doar pentru a păstra bani în casă.

Și dacă, totuși, ai nevoie de ei fizic

Care este raționamentul din spatele păstrării banilor acasă? Crezi că vei avea nevoie de ei pentru o nevoie imediată viitoare. Este singurul. Dacă nu te poți gândi la niciun motiv imediat - cu alte cuvinte, la o nevoie săptămâna viitoare, sau cam așa - atunci nu este necesar să ascunzi bani în casă.

Cu toate astea, dacă într-adevăr trebuie să păstrezi banii la îndemână, pune-i undeva unde să-ți amintești, dar să crezi că nu sunt la îndemâna hoților. Nu în șifonier. Nu într-un dulap, sau ceva care sare în ochi. Ar trebui să-i bagi întâi într-o pungă sigilată înainte să-i pui într-un loc în care n-ar căuta chiar nimeni ;).

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter