• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nebănuitele legături dintre ratele tale și agenția de rating S&P

01 Mar 2019
Educaţie

La o primă vedere, s-ar părea că astea sunt lucruri care nu au nicio legătură cu tine. Ce treabă ai tu cu ratingul de țară pe care o agenție îl asociază României. Cască bine ochii, pentru că ai o MARE legătură. De el depinde cât va fi rata ta la împrumut, cu câți bani vei cumpăra mâine pâinea și nu te vei mai întreba de ce ți-a crescut Primăria impozitul la casă. Peste câteva ore, agenția Standard& Poor`s va publica ratingul dat României. Este foarte probabil ca sintagma ”perspectivă stabilă” din prezent, să se schimbe în ”perspectivă negativă”. Cum te afectează acest lucru?


În primul rând, perspectiva negativă înseamnă că riscurile României sunt mai mari. Adică începând chiar de săptămâna următoare, când Ministerul de Finanțe vor împrumuta niște bani, li se va cere o dobândă mai mare. Ca să ne dea 100 de lei, nu ne vor cere 3 lei ca acum, ci poate 5 lei. La sume împrumutate foarte mari, dobânzile sunt și ele consistente. Ca să poată plăti împrumuturi mai scumpe, Statul trebuie să facă rost de mai mulți bani. De unde? E simplu: umblând la actualele niveluri ale unor taxe. Că vor fi taxa pe casă sau că vor apărea taxe noi, nu mai contează.

Doi.Înrăutățirea ratingului înseamnă că cei care plasează valută în România vor ezita mai mult  în a investi aici. Asta înseamnă mai puțină valută. Iar când marfa (valuta) se împuținează, ea devine mai scumpă. Cei care au un credit în euro se pot liniștiți aștepta să vadă cum rata le crește.

Trei. În fața unor asemenea scenarii, BNR va încerca să atragă valută, crescând dobânda de politică monetară. Asta înseamnă, coroborat cu majorările salariale, un puseu inflaționist. Adică franzela de un leu va deveni franzela de 1.3 lei.

Să nu te miri când toate acestea se vor întâmpla, dacă în noaptea de vineri/sambata S & P schimbă perspectiva pentru România. Detalii, aici.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter