• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Mai sunt oameni care cred în spiriduși...Cele 5 porunci ale clientului unei societăți financiare

02 Noi 2018
Educaţie

Să nu crezi niciodată în dobânzi prea mari la depozite și nici în randamente spectaculoase la investiții pe burse. Aduți aminte de povestea lui Madoff și roagă-te să nu devii clientul unuia ca el. Mulți și-au pierdut banii pentru că au fost creduli. Am avut și noi FNI sau Caritas, dar oamenii uită repede.

Bernard Madoff a început foarte tânăr în lumea finanțelor. El și-a înființat propria firmă de investiții în anii 1960 și a intrat în sectorul financiar. A avut și merite- a sprijinit crearea NASDAQ în SUA și a ajutat la formarea mai multor comisii guvernamentale, unde a servit în calitate de consultant. Pe scurt, părea o persoană cu bune intenții, în care puteai să te încrezi liniștit.


Strategia

Strategia lui a fost de a promite randamente de 10-12% pe an, indiferent de direcția în care se mișcă Bursa. Această nouă abordare a fost inovatoare. Propunerea a făcut investitorilor, ca de a se bucura de o randamente pozitive stabile, a atras mai mulți clienți potențiali care-au încredințat banii să-l facă să-l crească. Vom ilustra totul cu un scenariu fictiv care va descrie diferitele etape ale sistemului său fraudulos.

Investiție inițială

Bernard Madoff a propus un produs de investiții care să genereze o rată de revenire de 10-12% pe an și a cerut celor zece colegi din punct de vedere financiar să investească câte un milion. Acești colegi, care cunoșteau bine experiența și expertiza lui Madoff, erau de acord, pentru că promisiunea stabilității era exact ceea ce căutau. Această promisiune a avut avantajul de a nu fi exagerat în perioada 1980 până în 1990. De fapt, Madoff a folosit argumentul că indicele bursier din SUA au crescut în medie cu 16,3% pe an, între 1982 și 1992. Deci, strategia sa de a oferi 10-12% pe an, a fost destul de banală și chiar de conservatoare pentru timp.

Utilizarea banilor

În loc să-și ia banii de la clienții săi și să-l investească, Madoff a depus banii într-un cont bancar simplu. Cu banii celor zece colegi, care au subscris fiecare, 1 milion de dolari, ar putea face un depozit de 10.000.000 de dolari. Madoff a creat apoi declarații false pe care le-a trimis în fiecare lună clienților săi, care au putut obține o rentabilitate pozitivă a investiției inițiale. Aceste declarații au arătat tranzacții false și un sold fals care arătau banii câștigați în perioada respectivă.

Efectul de rețea

Acești zece clienți au fost, prin urmare, foarte mulțumiți de profiturile lor mari. Atât de mult încât au vorbit cu anturajul lor și tot mai mulți oameni au vrut să investească, la rândul lor, cu Bernard Madoff. Chiar și atunci când toate piețele au devenit negative, Madoff a reușit să obțină o rată de revenire de 10-12% în fiecare an. Astfel a devenit din ce în ce mai popular în sectorul financiar.

Cheia succesului a fost întotdeauna să aibă destui bani în contul bancar obișnuit pentru a face retrageri solicitate de clienți. Madoff a avut atâția bani în acest cont, încât nu avea nici o problemă să plătească toate aceste retrageri. Clienții săi s-au simțit încrezători și au investit din ce în ce mai mult împreună cu el.

Reputația lui Madoff

Cu ani de dobânzi puternic pozitive, reputația lui Madoff creștea până la punctul în care era numit zeul piețelor financiare. Cu această reputație, mai multe fundații mari și companii financiare au investit în firma lui. Acest manager de fond formidabil, mai venerat, de asemenea, a avut grija de imaginea sa de a face mai multe donații de caritate și de a investi prea mult în societate, în general, precum și cu clienții săi.

Criza din 2007-2008

Criza din 2008 i-a pus însă capac. Pentru prima dată, cererile de retragere erau prea numeroase pentru a permite supraviețuirea sistemului său fraudulos. Nu avea de ales decât să admită totul. Chiar dacă performanța sa era încă pozitivă, pe piața financiară existau atâtea incertitudini încât oamenii doreau să scoată totul din prudență. În decembrie 2008, Madoff și-a mărturisit, în cele din urmă, jocul său, Dacă nu venea criza, frauda lui ar fi continuat poate și azi.

Cele 5 porunci ale clientului unei societăți financiare:

1.  Să nu crezi în promisiuni fără acoperire
2.  Nu te lua după ce-ți spun prietenii, atunci când vine vorba să-ți investești banii tăi, făcuți cu muncă multă!
3.  Sa nu-ți bați joc de bani, fiind mână largă. Mai bine economisește!
4.  Nu fi lacom și nu pofti la mai mult decât poate oferi piața!
5.Nu te arunca în investiții financiare înainte de a te informa atent cu privire la ele

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter