• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

La ce trebuie să fiți atenți atunci când vă faceți dosarul pentru a lua un împrumut

21 Apr 2019
Educaţie

”Dosarul de credit” este un document care adună mai multe informații despre situația dvs. financiară.  El permite  identificarea Dvs, care vă sunt datoriile și care veniturile (calculându-se astfel gradul de îndatorare) și mai ales, dacă sunteți un bun platonic în relația cu băncile și IFN-urile.  Întotdeauna când mergeți să cereți un împrumut, printre primii pași care vă sunt ceruți este semnarea unui document prin care autorizați instituția la care vreți să vă împrumutați să consulte situația Dvs la Biroul de Credit.

În România e singura instituție care adună datele financiare ale clienților, dar sunt state în care există mai multe birouri de credit (cazul Canadei, de pildă).

Există două mari birouri de credit în Canada: Equifax și TransUnion. Clienții acestora sunt băncile, IFN-urile, companiile de închiriere, companiile de carduri de credit, firmele de telefonie și chiar și comercianții.  Fiecare dintre aceștia plătesc un fel de abonament pentru a avea acces în orice minut la datele financiare ale persoanelor fizice care i se adresează.  De exemplu, vreți să vă faceți un abonament la o companie de telefonie. Ea știe imediat unde mai aveți abonamente, dacă ați avut întârzieri la plata abonamentului, care e salariul Dvs si dacă vă permiteți un nou abonament etc.
La noi, lucrurile încă sunt departe de această fază.

În Canada (dacă tot am dat exemplul lor), dosarul dvs. de credit conține informații personale, cum ar fi adresa dvs. și numele actualilor și foștilor dvs. angajatori.  Informațiile financiare înregistrate în dosarul de credit pot include:  conturile bancare,  creditele pe care le aveți, sentințele judecătorești în materie de litigii cu banca, datorii de care ”ați uitat”, dar și o listă cu firmele care au mai solicitat informații despre Dvs.

Și în România, ca și la canadieni, dacă vrei un credit, trebuie să știi că banca îți calculează un ”scor”. Dacă e sub anumit barem, nu iei împrumutul. La canadieni scorul general este între 300-900 de puncte. Dacă ai sub 600, adio împrumut. Dacă ai între 600-800 ți se percep anumite dobânzi, iar dacă ai peste 800, ai dobânzi mult mai mici.
Băncile românești au modele de scoring diferite de la bancă la bancă. Dar ceea ce este important e comun tuturor.


Trebuie să îți plătești la zi toate datoriile, trebuie să fii atent la ceea ce semnezi și trebuie să fii correct față de cel care ți-a dat bani împrumut. Foarte probabil asta ai cere și tu cuiva căruia i-ai împrumutat bani.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter