• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Investește permanent în tine

13 Sep 2013
Educaţie

Furnica: Oare ce-o să fac din economiile ultimului an? Să-mi iau un coș-sport pentru merinde? Să cumpăr o bărcuță împotriva inundațiilor? Tu ce zici, Cri-Cri?

Greierele: Eu zic să-mi dai mie Furni ce-ți prisosește, poate am nevoie la iarnă și nu mai deranjez!

Furnica: Daaa, sigur. Mai bine fac un curs de împletit, îmi construiesc singură toate astea din frunze și paie și economisesc bani când voi mai avea nevoie de ele.

Investițiile inteligente în propria educație și formare nu se devalorizează în timp, în comparație cu altă achiziție sau plasament, fie imobiliare, acțiuni sau depozite bancare. Asta deoarece conservarea și, când este posibil, înmulțirea economiilor reprezintă peștii din coșul zilnic - poți trăi o vreme decent de pe urma lor, dar educația de calitate întruchipează undița care îți asigură o nouă pradă când vremurile cer schimbări radicale.

Sunt destul de multe persoane care odată concediate, în preajma vârstei de 40-45 de ani, primesc vestea cu debusolare și după câteva săptămâni de telefoane și vizite făcute prietenilor abandonează lupta și renunță să-și mai caute un loc de muncă. Acest lucru se întâmplă în mari centre urbane, nu neapărat în orașele de provincie monoidustriale care suferă masiv din cauza dispariției locurilor de muncă atunci când se închide un mare combinat. Lipsa flexibilității, a spiritului antreprenorial, a dorinței de a învăța ceva nou ține și de educația însușită de-a lungul vieții. Specializările înguste, lipsa de deschidere spre altceva vreme de decenii întregi, cantonarea în posturi călduțe, fără mari provocări, eventual cu salariul asigurat de stat, nu-ți dau elan când e vorba să o iei de la zero.

Nimeni nu se naște profet, dar semnele declinului unui anumit domeniu sau companii ori problemele dintr-un sector bugetar subfinanțat pot fi observate de cei ce nu doresc să-și ascundă capul în nisip. Prin educație, ochiul poate fi format să perceapă aceste semnale de amenințare, mintea să caute alternative, iar cunoștințele acumulate te vor ajuta să găsești o rezolvare.

Despre ce ar fi vorba, concret?

 • alege-ți studiile în funcție de calitatea programelor oferite de furnizorul de informație (facultatea), nu doar pentru că poți avea acces mai ușor la aprofundarea unui domeniu care te-ar interesa;
 • e bine să fii foarte bun într-un domeniu dar nu neglija să citești, să te informezi în particular despre domeniile conexe spre care ai putea eventual migra pe parcurs;
 • dobândește deprinderi complementare: poți urma cursuri de vânzări și management deși ai o funcție de execuție, poți încerca să descrifrezi abc-ul antreprenoriatului înainte de a te lansa într-o afacere de familie, să înveți o limbă străină răspândită în mediul de afaceri dar fără foarte mulți vorbitori în România cum are engleza (germană, spaniolă), să înveți cum se face un plan de afaceri deși n-o să soliciți mâine o finanțare europeană etc.;
 • un curs despre investiții te poate ajuta să nu repeți greșelile uzuale din perioadele de boom imobiliar și al creditului, nu doar să-ți plasezi mai inspirat banii, unul despre micile afaceri din agricultură să-ți pui mai bine în valoare un petec de pământ uitat la rudele de la țară etc.

Până la urmă, “fabula educației” ar putea avea ca personaje centrale o versiune adaptată a Greierelui și Furnicii. Cu Greierele pe post de funcționar la stat, care face în fiecare zi de la 9:00 la 16:30 acceași muncă de birou, pe care o stăpânește relativ bine neavând însă cunoștințe complementare, fără stres dar și fără mari perspective. Furnica lucrează în mediul privat, a acumulat abilități care o fac dorită de concurență, ar ști să se descurce și cu propria afacere dacă locul actual de muncă i-ar oferi mai puțin, nu se dă în lături niciodată să învețe ceva nou cu ceva transpirație în plus, spre deosebire de Greiere care consideră acest lucru o pierdere de vreme dacă nu-și găsește imediat o utilizare practică.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter