• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Globul de cristal în care poți citi ce se va întâmpla cu creditul sau depozitul tău

12 Apr 2019
Educaţie

Începi să înțelegi din ce mai puțin din măsurile luate de Guvern? Nu îți mai este deloc clar ce e va întâmpla în viitor cu creditul sau depozitul tău bancar? Stai liniștit că nu ești singurul. Ba, dimpotrivă, suntem mulți. Nici măcar bancherilor nu le mai este foarte clar care sunt intențiile celor de la putere și, am impresia că nici măcar cei de la putere nu știu exact care sunt intențiile lor. Și, totuși, o linie directoare există. 

Ba mai mult decât atât există și o sursă de inspirație de unde ai noștri au luat cam toate măsurile cu care au "surprins" băncile, populația și firmele de rating internaționale.

Sursa aceasta de inspirație ete Ungaria, iar o privire aruncată asupra a ceea ce se întâmplă în țara vecină te poate ajuta să anticipezi ce urmează să se întâmple la noi. 

A pus Ungaria taxă pe activele bancare acum niște ani, am pus și noi. A scăzut Ungaria taxa pe activele bancare după negocieri cu scântei, asta am făcut și noi ani mai târziu. A dat Ungaria o lege a convesriei creditelor din franci în monedă locală, am dat și noi. 

A dat Ungaria legi care să limiteze independența Băncii Naționale, asta facem și noi. A schimbat Ungaria modalitatea de calcul a referinței pentru dobânzile interbancare, schimbăm și noi formula de calcul a ROBOR. 

Ce urmează? Cea mai nouă decizie luată de Guvernul Ungariei, împreună cu Banca Națională a Ungariei, a fost să înființeze o schemă financiară prin care să transforme majoritatea creditelor cu dobândă variabilă în credite cu dobândă fixă. De aceasta dată, măsura nu este obligatorie, așa cum a fost la conversia din franci, ci băncile au optat pentru a participa. 

Așteaptă-te, deci, ca aceasta să fie următoarea măsură pe care o va lua și statul român. Încă o veste bună. Maim mult, Ungaria a plafonat dobânzile pentru credite, lucru pe care ai noștri nu au reușit încă să îl facă, dar așteaptă-te să se întâmple. 

Ungaria a luat măsuri prin care a stimulat creșterea dobânzilor pentru depozite oferite de bănci, iar consilierul BNR, Adrian Vasilescu, tocmai a anunțat într-o conferință că exact asta încearcă să facă și BNR. 
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter