• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Familia Ionescu și deficitul fiscal

25 Mar 2018
Educaţie

 Domnul Ionescu veni într-o seară acasă destul de agitat. Auzise că Popescu, administratorul bloclui în care locuia, urmă să îşi treacă în Cartea cu Reguli a Familiei (CRF) -un fel de Constituţie familială-, un nou concept: deficitul structural al familiei să nu treacă de 0,5%. “Musai să ne trecem treabă asta şi noi în Constituţia noastra”, îşi zise în bărba Ionescu, urcând agitat scările că să îi dea cât mai degrabă de ştire doamnei Ionescu. 
 De regulă, în CRF se treceau chestii generale care trebuie respectate într-o familie: cine are ultimul cuvânt în casă, când ai dreptul să îi strigi partenerului “Taci naibii odată că m-ai înnebunit!”, cine se ocupă de căratul gunoiului şi ce excepţii pot fi întâlnite. Asta cu deficitul n-o mai auzise domnul Ionescu, dar se gândea că e ceva de bine din moment ce însuşi administratorul…
 
 Când ajunse în apartament, domnul Ionescu îi mărturisi doamnei gândul lui cel bun. “Ce-i aia deficit structural dragă?”, îl întreba doamnă Ionescu. Pe moment, domnul Ionescu se blocă. “Asta contează acum, ce e ăla deficit structural? Important e să-l aplicăm,!!” îi răspunse domnul Ionescu. Dar uite, că să nu mori proastă, adaugă el, deficitul e distanţă dintre cheltuieli şi venituri. Când  tu câştigi 700 de lei şi îţi cumperi că toantă o rochie de 1000 de lei se cheamă că ai şi făcut un deficit!. Şi atunci ce faci? Vii la mine şi te milogeşti să îţi dau 300 de lei diferenţă şi îmi promiţi că o să mi-i restitui tu cândva. Eu că prostul, îţi dau banii şi după aia mă ling pe bot de ei, mai zis domnul Ionescu, trist. Fac şi eu deficit că ceea ce la ţine e venit, la mine e cheltuiala şi de la o vreme devine nesustenabilă. De aia avem dragă nevoie de un “fiscal compact”.
 
 Doamnă Ionescu îl privi cu un uşor tremurat şi-i zise de la obraz: “Pai noi trăim pe deficit de când ne-am luat, de acu 20 de ani, prostule care eşti! Că dacă nu aveam pământul ăla al mămicii mele, din care tot mai vindem câte o bucată în fiecare an, de unde ne-am fi plătit excursiile în Dubai? Din câştigul tău de rahat, şi ăla tăiat în două de criză? Aşa că ia mai  lasă-mă cu deficitele făcute de mine, că te şi pocnesc!, zise furioasă d-na Ionescu.
 
 Dragă, vezi că ai încălcat articolul cinci aliniatul doi din Cartea cu Reguli. Nu ai voie să mă ameninţi decât în situaţii speciale! Tehnic vorbind, ar trebui să îţi deschid procedura de infringement dar sunt cam obosit. Te notific dimineaţă, că să ştii ce te aşteaptă. Acu` hai să ne culcăm, zise dl Ionescu cu o voce stinsă.
 
 A două zi de dimineaţă când intră în bucătărie, dl. Ionescu îşi găsi nevastă făcând nişte calcule. Ce faci faţă la oră asta? Mă uităm pe balance shit-ul familiei. Tu ştii că nu exagerăm aseară? Mergem pe deficit de 20 de ani! Ne rostogolim luna de luna plată întreţinerii şi dacă nu facem câteva reforme structurale în familie, o să ajungem că georgestii.
 
 Georgestii sunt oaia neagră a blocului, care se împrumută de la toţi locatarii fără să mai dea banii înapoi. Dacă cineva se duce să le ceară restituirea împrumuturilor, Georgescu îşi da pantalonii jos şi le arată fundul la propriu. Pleacă oamenii scârbiţi, jurându-se să nu le mai dea niciun ban.
 
 Pe la oră 12, timpul marilor decizii sosise în familia Ionescu. Au scos Cartea cu Reguli din sertar şi au completat nouă obligaţie de îndeplinit. “In familia Ionescu nu sunt admise deficite structurale mai mari de 0,5%.” Şi acum ce facem?, întreba domnul Ionescu. Nimic, dragă, răspunse doamnă. Vindem casă alor mei şi mergem în Dominicană o luna.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter