• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Engleza pentru copii, moft sau „must have”?

05 Ian 2018
Educaţie

Cursurile de engleză au început să fie predate de la stadiul de grădiniță, părinții vor să investească de timpuriu în odrasle, singura întrebare este în ce măsură este și util la acest segment de vârstă.

Nu degeaba procesul de învățare de la școală se bazează pe repetare, scris și citit. Copilul fixează mai ușor noțiunile când le poate scrie pe hârtie pentru a le repeta mai târziu. Doar simpla notare a unor noțiuni asigură asimilarea lor mai ușoară iar, din păcate, acest detaliu e imposibil de pus în practică la 3-7 ani când copiii nu știu încă să scrie și să citească bine. Sigur, se poate exersa prin joc învățarea unor noțiuni elementare, precum număratul ori denumirile unor activități uzuale. Problema este însă fixarea lor pe termen mai lung în lipsa unor instrumente precum scrisul și cititul care permit recapitularea lucrurilor deja învățate.

Să nu confundăm limbile străine făcute în sistem relaxat la gradiniță sau în primii ani de școală cu învățarea unei limbi străine pe vremuri, alături de guvernantă. Atunci copilul exersa permanent lucrurile noi învățate acum însă ne limităm la cele 2-3 ore pe săptămână iar acumulările se fac doar în interiorul memoriei pe termen scurt.

Părerea mea, bazată pe experiența proprie cu copilul din dotare: este nepractic să investești în învățarea unei limbi străine prea devreme-la grădiniță sau în primii 1-2 ani de școală, când copilul nu poate citi sau scrie și când capacitatea lui de concentrare e foarte scăzută. Pentru a învața temeinic o limbă străină, pe lângă instrumentele enumerate mai sus pentru o asimilare de durată a noțiunilor noi, ar mai fi nevoie și de ceva studiu individual în particular, or câți copii de 3-7 ani pot fi convinși ușor să facă asta?

Să nu ne grăbim deci prea tare cu limba engleză, copiii de acum au oricum o motivație suplimentară față de copiii de odinioară-sistemele de operare ale telefonului, tabletei sau laptopului folosesc în bună parte engleza așa că, prin forța lucrurilor, vor trebui să învețe această limbă pentru a interacționa mai bine cu ele.

În plus, în condițiile în care toți se grăbesc să o învețe, mai poate fi considerată engleza un avantaj competitiv? Sigur, când nu o ști e fără îndoială un handicap dar, din păcate, faptul că ești vorbitor de engleză nu mai reprezintă astăzi o mare realizare iar angajatorii vor caută și alte argumente în CV-urile aplicanților. 

(Cristian Dogaru)

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter