• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Electrocutată pentru un selfie...O fi meritat?

29 Iul 2015
Educaţie

Ineditul și valoarea sentimentală, ingredientele care dau valoare unei fotografii, ies chircite dintr-un selfie cu cadru îngust, executat la foc automat.

Știrea zilei din 28 iulie 2015 mi s-a părut cea cu tânăra electrocutată pe un tren în timp ce încerca să-și facă un selfie cu mobilul. Ironia sorții, dacă poza chiar i-a ieșit, e selfie-ul suprem iar Facebook-ul se poate mândri cu surâsul morții autorului. Asta da audiență! Cum de s-a ajuns ca pasiunea pentru fotografie să fie înlocuită de sărăcăciosul selfie? 

În opinia mea, valoarea unei fotografii e dată de elementul de inedit, de capacitatea de a surprinde lucrurile care se ghicesc în spatele acesteia fără să apară în fundal, plus componenta emoțională (instantanee cu cei dragi care au plecat și cărora am tot amânat să le spunem cât îi iubim crezând eronat că se subînțelege-ei bine nu se subînțelege!, imaginea vârstelor pe care le-am traversat cu tot cu accesoriile acestora, copiii crescând, etc). 

Ce oferă un selfie din toate acestea, cât se poate îngrămădi în cadrul său îngust? Ineditul se rezumă la posturi inedite, personajele au aerul fals al celor ce pozează, peisajele oricum nu prea au loc. Sigur, selfie-ul e material obligatoriu pentru cei ce vor să-și alimenteze zilnic contul de Facebook cu conținut proaspăt și n-au citit/văzut nimic interesant ori nu sunt capabili să emită ei înșiși opinii interesante așa că își pun viața privată pe tapet de bună voie. 

Culmea, goana după selfie-uri a creat o adevărată piață conexă: nu de mult citeam un anunț despre cursuri de fotografie cu...telefonul iar bețele pentru selfie-uri se găsesc deja pe toate drumurile.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter