• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

E ok să laşi bacşiş la restaurant? Şi dacă da, cât?

08 Aug 2019
Educaţie

O statistică dezvăluită de şefii de hoteluri şi restaurante zilele trecute arată că bacşişul mediu lăsat de români în restaurante de de 7,5% din nota de plată. Uşor mai mic decât se obişnuieşte prin Vest, unde suma pare să fie bătută în cuie la 10% din consumaţie.

Personalul restaurantului se aşteaptă din start să primească bacşiş. Tot statistic, pe acte, în acest domeniu sunt cele mai mici salarii din economie. Singurul lucru care îi ţine la muncă pe ospătari este bacşişul pe care îl pot lua, care, teoretic, le dublează salariul din acte, şi atunci devine o meserie atractivă.

E, sigur, un acord tacit între client şi restaurant. Nu e o plată obligatorie, e mai degrabă o tradiţie. Rămâne, aşadar, la latitudinea clientului cât lasă şi dacă lasă ceva.

Probabil că aţi auzit zilele astea vorbindu-se de impozitarea bacşişului. Adică să devină o plată recunoscută legal. Care să apară şi pe nota de plată. Aparent bizar, cererea a fost făcută chiar de şefii de hoteluri şi de restaurante, dar nu ca să vadă cât câştigă de fapt ospătarii, aşa cum s-a vehiculat. Ci dintr-un motiv ceva mai practic.

Odată ce s-au înmulţit plăţile cu cardul, clienţii n-au mai putut lăsa bacşiş. Pentru că plata nu puteafi înregistrată, şi chiar dacă se găsea o soluţie, de obicei, o omletă imaginară trecută pe bon, banii nu ajungeau la ei cu uşurinţă. Astfel că, în lipsa veniturilor suplimentare din bacşiş, mulţi ospătari au renunţat la job-uri. Ori s-au apucat de altceva, ori au plecat să practice meseria pe alte meleaguri.

Şefii de hoteluri şi restaurante au convins statul să impoziteze bacşişul şi, astfel, să-l legalizeze. De luna viitoare, cel mai probabil, o să găsiţi o căsuţă pe bon unde veţi putea scrie câţi bani aţi lăsat bacşiş ospătarului. Banii vor ajunge la el, impozitaţi cu 10% de către stat. Important de ştiut e că nu  doar el trăieşte din acel bacşiş. Ci şi ceilalţi angajaţi, de la femeia de serviciu până la bucătari. Ospătarul este doar interfaţa serviciilor localului cu clientul.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter