• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

De ce e bine să investim în titlurile de stat? Ce emisiuni sunt disponibile în acest an

14 Iun 2019
Educaţie

Titlurile de stat reprezintă o alternativă de economisire cu dobânzi şi maturităţi attractive, varianta propusă în prezent de stat prin Ministerul Finanţelor fiind titluri cu dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% si 5% şi scadenţe la 1, 2, 3 şi 5 ani. În primele cinci luni ale acestui an, peste 33.000 de români au investit mai mult de 1,7 miliarde de lei, în cadrul Programului Tezaur Centenar.

Titlurile pot fi cumpărate de către persoane fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt emise sub formă dematerializată. Ce trebuie să ştiţi? Dobânda la titlurile de stat este platită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune, iar aceste dobânzi nu sunt impozabile.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 03 – 28 iunie 2019 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului; în perioada 03 – 27 iunie 2019 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban, iar în perioada 03–26 iunie 2019 din mediul rural.

Titlurile de stat sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni, iar în cazul decesului titularului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale prin care se atestă calitatea acestora de moştenitori;

Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua pe tot parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptamâni iar maturităţile vor fi stabilite în funcţie de interesul manifestat de investitori.

Avantaje
Titlurile de stat sunt garantate de stat (riscul există doar dacă statul are potenţial să intre în incapacitate de plată), nu sunt grevate de comisioane de subscriere sau răscumpărare, dobânda nu se impozitează şi mai ales, se pot răscumpăra oricând înainte de scadenţă.

Dezavantaje
Nu se pot face subscrieri online şi trebuie să mergi fizic la Trezorerie sau la Poştă, instituţii al căror număr s+a redus destul de mult în ultima perioadă, iar dobanda nu se capitalizează (Dobânda nu se adună la sumele subscrise, ca să se aplice şi la suma obţinută din dobânda anului precedent.
 
Dobânda se pierde în totalitate în caz de transfer/răscumpărare înainte de scadenţă. Dacă am încasat dobânda din primul an, iar apoi vreau sa transfer titlurile către altă persoană trebuie să returnez dobânda încasaăa pe primul an, iar cel care va deţine titlurile va încasa doar dobânzile viitoare.  
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter