• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Dai buzna des pe uşa farmaciei?

05 Mai 2016
Educaţie

Abuzul de medicamente, de multe ori încurajat de medicul de familie sau alţi specialişti, este des întâlnit în România, mulţi pacienţi tratându-se uneori după ureche fără să mai aştepte nicio recomandare.

Rezistenţa la antibiotice este un risc tot mai pronunţat în lumea în care trăim. Microorganismele se adaptează la rândul lor iar abuzul de medicamente, multe luate la primul impuls al pacientului, contribuie din plin la asta. De prea multe ori medicii de familie recomandă antibiotice fără a aştepta minime reacţii de apărare din partea organismului iar uneori medicamentele se iau chiar...preventiv (mi s-a întâmplat personal la medicul stomatolog care m-a încurajat să iau repede antibiotic pentru a evita o eventuală inflamare după obturaţia de canal!). Iar dincolo de rezistenţa dezvoltată de microorganismele împotriva cărora luptă medicamentele avem efectele lor secundare. Ficatul, stomacul protestează la rândul lor când sunt bombardate cu substanţele “binefăcătoare”....

Din păcate, farmaciile nu doar că nu încurajează consumul responsabil de medicamente ci stimulează supraconsumul din raţiuni ce ţin, previzibil, de profitul imediat. Din ziarul Bursa din 5 mai aflu de pildă că “antibioticele şi algocalminul se vând fără reţeta, potrivit unei cercetări a Asociaţiei Pro Consumatori (APC), realizată în perioada 15 martie - 15 aprilie 2016.  APC susţine că personalul de specialitate din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din lanţuri de mare amploare, au eliberat, fără reţetă, între 10 şi 20 de comprimate de oxacilina, amoxicilină şi algocalmin”. 

Ce se poate spune în concluzie? Consumul compulsiv de medicamente n-a dus niciodată la o sănătate de fier, eventual doar la un bilanţ de fier pentru sistemul medical...Dă-i o şansă corpului tău să se descurce singur cu boala, poate că  are o şansă. Iar dacă dă semne că nu o scoate la capăt, abia atunci apelează la un specialist (în niciun caz doar la specialistul din farmacie) cerând însă neapărat detalii suplimentare asupra efectelor secundare ale medicamentelor la fiecare recomandare a acestuia.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter