• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cutia cu sardine

03 Mar 2018
Educaţie

Sa-mi iau un EdgeGalaxy S7 sau sa ma multumesc cu un S6? Un aparat foto bridge sau un DSLR? Merita sa platesc diferenta sau mai bine raman cu niste bani in buzunar pentru cine stie ce promotie se iveste? De cate ori nu ne-am pus asemenea intrebari, chiar daca pentru obiecte de valoare mai mica? De pilda o pereche de jeansi. Sau cand am ales meniul la restaurant. Ideea e ca de multe ori comparand, avem senzatia ca facem apoi alegeri mai bine argumentate, mai corect justificate. Dar, hai sa fim seriosi: chiar credeti in spiridusi?Creierul nostru face uneori din tantar, armasar, iar noi visam adesea sa-l si incalecam si sa pornim in galop. Inainte de asta poate ar fi bine sa ne uitam putin pe ce spun cercetarile din domeniul neuro-stiintelor:


De pilda, pe un studiu facut recent de Morewedge et al. (2010), publicat in Journal of Consumer Psychology. Participanții au fost rugați să estimeze cat de mult s-ar bucura de niste chipsuri de cartofi. Stii despre ce vorbesc.... e vorba de acei cartofi taiati foaaaarte subtire si prajiti astfel incat sa ramana crocanti. Jumatate din participanti a fost plasata intr-o camera in care pe niste dulapioare la indemana erau cateva batoane de ciocolata de lux si alte gustari superioare chipsurilor. Cealata jumatate a fost dusa într-o cameră cu gustări in genul conservelor de sardine (puah!, pardon de expresie...).

Ei bine, ce crezi? Cei din camera cu gustări superioare  au declarat ca nu prea ar fi incantati de chipsuri, in vreme ce subiectii din preajma sardinelor ar fi dat orice sa striveasca cartofii prajiti intre dinti.

Nu te grabi inca sa tragi o concluzie moralizatoare. Ideea e SA NU COMPARI, ATUNCI CAND VREI CEVA IN VIATA.

 De cate ori ma plangeam mamei mele de ceva anume, ea gasea permanent „o cutie cu sardine”, fata de care sa ma simt mai bine. Exista un fel de tiranie a diferentelor mici, despre care o sa va povestesc foarte pe scurt.

Atunci când vrei sa-ti iei o casa sau o masina ai mereu tentatia de a le  compara cu produse similare. Cealalta masina este mai rapida sau casa unui prieten este mai mare- mereu vei fi nefericit.

Concluzia este ca nu cumva aceasta tiranie a micilor diferente sa te faca sa dai mai multi bani decat îti poti permite. Pentru ca vei ajunge sa plătesti mai mult pentru ceva ce te va face mai putin fericit. Crede-ma, te vei simti torturat pe dinauntru. Si chiar nu merita tortura asta...

Dan Popa

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter