• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum să-ți reduci gradul de îndatorare în câțiva pași simpli

14 Aug 2019
Educaţie

Gradul de îndatorare măsoară câți bani din venitul dumneavoastră vi se duc lunar pe plata datoriilor. Acest grad de îndatorare e ca un fel de termometru care indică ”temperatura” sănătății Dvs financiare. Cu cât ”temperatura” e mai mare, cu atât băncile se vor feri să vă ofere mulți bani. A vă scădea gradul de îndatorare e un lucru de dorit, pentru a nu fi stresat în fiecare lună de întrebarea de unde faceți rost de bani pentru a vă achita ratele sau datoriile.Cu cât este mai mic raportul dintre datorii și venituri, cu atât mai bine, deoarece înseamnă că nu-ți cheltui mare parte din venituri plătindu-ți datoriile. Pe de altă parte, un raport mare datorie-venit înseamnă că mai mult din veniturile dvs. sunt cheltuite pentru datorii, lăsându-vă cu mai puțini bani pentru a cheltui pe alte facturi sau pentru a economisi și/sau investi.
Calcularea raportului datoriilor pe venit este destul de simplă. Puteți începe prin a vă nota ordonat plățile făcute pentru plata datoriilor. Împrumuturi, carduri de credit, facturi și așa mai departe. Împărțiți apoi această sumă la venitul Dvs lunar și înmulțiți rezultatul cu 100. Acesta vă este gradul de îndatorare.


Să spunem că salariul lunar este de 2000 de lei. Din care aveți o datorie la bancă de 300 de lei, o altă sută de lei la vecin, și încă 300 de lei la telefon, curent electric, abonament tv, etc. Totalul cheltuielilor cu datoriile sunt de 300 (banca) + 100 (vecin) + 300 (alte facturi)= 700. Împărțim 700 la 2000 (salariul) și înmulțim cu 100. Rezultatul (gradul Dvs de îndatorare) este de 35%.
Dacă acest raport dintre datorii și venituri este mai mare de 50%, cu siguranță aveți o datorie prea mare. Asta înseamnă că veți cheltui cel puțin jumătate din venitul dvs. lunar pentru datorii. Între 35% și 49% nu este groaznic, dar acesta este déjà un interval riscant. Ideal ar fi să aveți gradul de îndatorare sub 35%. Ce aveți de făcut?


În general, există două modalități de a reduce raportul dintre datorii și venituri. În primul rând, vă puteți crește veniturile. Asta înseamnă ori să vă negociați un salariu mai mare, ori să vă luați un part-time job, ori să începi o afacere ori –dacă ai o pasiune, un hobby- să încerci să faci bani din el.
Cu cât vă puteți crește mai mult venitul lunar (fără a vă crește datoriile), cu atât va fi mai scăzut raportul dintre datorii și venituri.


Al doilea mod de a vă reduce raportul este să vă plătiți anticipat din datorii sau să tăiați din cheltuieli. Poate găsiți un abonament la telefon mai ieftin, poate renegociați cu altă companie furnizoare de electricitate, poate vă re-eșalonați creditul pe o perioadă mai lungă...


În toate cazurile, aveți numai de câștigat. Băncile se vor uita mult mai relaxate la Dvs, iar Dvs veți dispune de bani mai mulți pe care vă sugerăm să-i economisiți. Mult success!

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter