• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum cumperi bunuri confiscate de stat: pașii de urmat și ce trebuie să știi

09 Feb 2024
Educaţie

Statul organizează licitații pentru diverse bunuri confiscate prin intermediul instituțiilor abilitate în această direcție, cu scopul de a le valorifica. Poți participa și tu la astfel de licitații, în cazul în care produsele vândute îți sunt necesare, având ocazia, în unele cazuri, de a le lua la prețuri chiar bune. 

Pentru început, ne uităm la licitațiile publice realizate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Autoritatea menționează că prețul de pornire a licitației este: pentru prima licitație avem prețul de evaluare, pentru a doua licitație avem prețul de evaluare diminuat cu 25%, iar pentru a treia licitație avem prețul de evaluare diminuat cu 50%. 

E important să știi că la cea de-a treia licitație, produsele vor fi vândute dacă oferi cel puțin 50% din prețul de evaluare. 

Cum te înscrii la licitații pentru a cumpăra bunuri vândute de stat și unde găsești anunțurile

Pentru a vedea bunurile scoase la licitație de stat trebuie să intri AICI. Găsești în câmpul categorii, tipurile de produse, precum: materiale de construcție, electronice, autovehicule, stocuri de marfă și diverse(în categoria aceasta observăm la ultimele anunțuri bunuri precum tablouri, unitate de vinuri, ceasuri, masină de spălat etc.). 

Pentru a participa la aceste licitații, trebuie să te înregistrezi pe platforma dedicată licitațiilor până la data specificată în anunț. Ți se atribuie un cod unic și o parolă. 

Autoritatea precizează că termenul limită pentru înscriere la licitație este stabilit cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru desfășurarea licitației online. 

Când te înregistrezi, trebuie să completezi informații precum date de identificare(nume, prenume, domiciliu, CNP, etc), bunul pentru care licitează, oferta de cumpărare reprezentând cel puțin prețul de pornire al licitației sau dovada plății de a garanției de participare(suma trebuie să fie 10% din prețul de pornire a licitației - suma îți este restituită dacă nu ai câștigat licitație). 

*important. Dacă ai câștigat licitația și te răzgândești apoi, adică nu mai cumperi bunul respectiv, garanția nu ți se restituie. Ai obligația de a achita prețul total în termen de 5 zile lucrătoare de la finalul licitației. 

Un exemplu de licitație din luna februarie, luna în care publicăm acest material, este cea care se va derula pentru automobilul Mercedes Benz S 400 D 4 Matic, din 2018. Consultând fișa licitației, vedem că în cazul acestui bun avem un preț de evaluare de 53.925 de euro, iar pasul de licitare este de 5% din prețul de pornire al licitației. Licitația se va desfășura pe 22 februarie în intervalul orar 9:00-15:00, exclusiv online. 
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter