• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

A cui educație financiară e mai importantă: a ta sau a bancherului?

27 Oct 2019
Educaţie

În ultima vreme o groază de bani s-au băgat în educația financiară a românilor. Cursuri organzate de bănci, seminarii găzduite de Banca Națională, întâlniri cu presa în care se vorbea despre cât de bine ar fi ca oamenii să fie educați financiar. Cu toate acestea, pe măsură ce sumele investite în educație financiară creșteau, cunoștințele financiare ale populației rămâneau pe loc, dacă nu chiar se diminuau. Ce ar fi de făcut?


În primult rând, haideți să spunem din capul locului: nu oamenii simpli ar trebui să fie doctori în finanțe, ci cei care DAU împrumuturile. Când te urci într-un autobuz nu trebuie să știi cum funcționează motorul autobuzului- asta e treaba șoferului, în fond. Când te urci într-un avion nu trebuie să știi ce e aia portanță și cum zboară avionul, ci trebuie să ai încredere că vei ajunge sănătos la destinație. Așa și cu banca. Trebuie să ai încredere că nu ți se vinde un produs care te va duce la sapă de lemn ci unul care să te ajute să treci printr-o perioadă dificilă financiar. Repet: bunicul din partea mamei avea doar 4 clase. Nici vorbă să fie un bărbat educat, darmite educat financiar. Cu toate acestea, a știut că nu trebuie să se întindă mai mult decât plapuma, că nu trebuie să cheltuie bani pe care nu-i avea în buzunar și că te poți împruuta doar dacă ești absolut sigur că vei reuși să dai banii înapoi.

De ce s-a ajuns la fractura dintre cei care iau bani și cei care dau bani? Sunt câteva motive foarte simple:

1. Bancherii. Au fot foarte lacomi înainte de criză și nu au făcut niciun gest pentru a arăta că le pare rău. În bănci se primeau prime și bonusuri în funcție de cât de multe credite ți se vârau pe gât, fără să conteze dacă puteai să dai banii înapoi. Acum acest sistem de bonusuri a dispărut, dar urmele au rămas.

2. Politicienii. Din păcate, oameni politici care habar nu au de finanțe au îndreptat tunurile aiurea, în speranța obținerii de voturi. Au promis legi cu toptanul, s-au văzut cu voturile în căruță, numai că promisiunile lor au fost deșarte. Legile date au fost desființate la Curtea Constituțională ca nefiind în regulă. Dar populismul naște populism, așa că respectivii politicieni promit iar marea cu sarea, fără să plătească în vreun fel pentru minciunile aruncate în piață.

3. Sărăcia. Lipsa de bani (sau de avuție) a românilor este printre cele mai mari între popoarele europene. Iar atunci când ești sărac și ai nevoie de bani, începi să crezi în tot felul de iluzii. E la fel ca în cazul unui om bolnav de cancer și care, în loc să creadă în doctori, se duce la vraci și vrăjitoare.

Ce ar fi de făcut?

Păi dacă ne gândim la cine anume ar fi nevoie să fie școlit financiar, răspunsul meu e că bancherii și politicienii. În loc să se cheltuiască milioane de euro pentru a-i face doctori în economie pe români, mai bine ar fi să se înceapă acest demers cu politicienii.

Și încă ceva: așa cum bancherii solicită populației să fie educată financiar, așa ar putea solicita mâine medicii să fim educați din punct de vedere al bolilor pe care le facem, avocții ar putea cere să fim educați în domeniul Dreptului și așa mai departe. Ar fi normal, ce ziceți?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter