• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Copilul tău îți poate fi cel mai bun profesor de educație financiară. Uite și de ce

17 Sep 2019
Educaţie

" Vai de părinții care nu ascultă de copii". Este o vorbă veche, românească, des utilizată însă, din păcate, prea puțin ancorată în realitate. De ce din păcate? Pentru că propriul copil, mai ales dacă are până în 12-13 ani și nu a apucat încă să fie bombardat de șpuzderia de informații, îți poate fi un execelent profesor în noțiunile de bază ale educației finnaciare și chiar antreprenoriale. O scurtă istorioară. Doi copii vindeau limonadă, unde într-un cartier bucureștean. Cumva impresionat m-am oprit și am cumpărat câteva pahare.

De ce am făcut-o? Sentimentele mele se apropiau mai degrabă de milă și compasiune decât de apreciere. Prima mea greașeală. M-au trezit repede la realitate copiii, atunci când i-am întrebat ce vor face cu banii. Răspunsul a fost simplu: mai multă limonadă. Eu, adică, am gândit patriarhal și sentimental în timp ce ei au fost pragmatici și proactivi, așa cum trebuie să fie un antreprenor, de exemplu.  Este doar un caz, dar de învățat avem zi de zi de învățat de la copii. Iată câteva ipostaze din care ar trebui să tragem învățăminte:

 

1) Copiii, mai ales cei mai mici, își strâng banii, în pușculițe, cu mult interes și implicare. Îi numără mereu, se întreabă ce ar putea lua cu ei, ca să își dea seama de adevărata lor valoare etc

2) Copiii nu renunță niciodată când au scop precis. Asta e traducerea simplă a "bătăilor de cap" pe care ni le dau când vor neapărat o anume jucărie.

3) Copiii apreciează imediat care sunt cele mai bune "surse de venit" (bunicul x sau matusa y) si le intretin asa cum trebuie. 

4) Copiii învață imediat să nu repete greșelile de ordin financiar. Dacă și-a cheltuit toți banii pe o jucărie care s-a stricat repede, poți fii sigur că nu se va mai atinge de așa ceva.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter