• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce șanse ai să reduci rata pe care o plătești pentru credit

31 Ian 2019
Educaţie

Leul se devalorizează și dobânzile cresc. Este cum nu se poate mai rău pentru cineva care are credit la o bancă din România, în lei sau în euro, nu contează. Iar viitorul nu sună deloc bine, mai ales pentru cei împrumutați în valută, pentru că analiștii se așteaptă ca dobânda media EURIBOR (în funcție de care se calculează și dobânzile pentru credite) să iasă treptat din zona negativă(acum e -0,34) și să se ducă binișor măcar către 1%. Asta înseamnă rate mai mari iar, pentru cei aflați la limită cu gradul de îndatorare (adică procentul pe care rata lunară îl reprezintă în veniturile debitorului) s-ar putea să apară probleme.

Dar există metode prin care să reduci rata, în caz de nevoie? Deși nu trebuie să îți faci foarte multe iluzii, ele există, totuși.

Pentru cei care nu se află într-o situație limită, singura posibilitate reală de a mai reduce din povara ratei este să își refinanțeze creditul. Periodic, câte o bancă din România decide să își crească portofoliul de credite. Și ce clienți sunt mai buni decât clienții altor bănci, care au deja credit și care au demonstrat că pot achita lunar ratele? Refinanțarea va fi cu atât mai mult la modă cu cât aceste credite nu sunt atinse de noul regulament BNR, care limitează gradul de îndatorare. Așadar, urmărește aceste oferte și poți avea noroc. Au fost cazuri în care dobânda a scăzut și 2-3 puncte procentuale.

Alta este discuția atunci când vorbim despre oameni aflați în dificultate sau chiat în situații extreme. Dacă ți-ai pierdut serviciul, te-ai îmbolnăvit grav și nu poți munci temporar sau dacă persoana de lângă tine care te ajuta să plătești ratele a păți ceva, poți obține reduceri chiar substanțiale ale creditului.  În aceeași categorie intră și clienții care au depistat în contractul de credite comisioane intoduse abuziv.

Primul pas ar fi să negociezi direct cu banca. Sunt bănci care s-au arătat foarte deschise în ultima vreme la astfel de soluții, pentru că s-au ars deja cu procese sau au văzut că alte bănci au pățit-o.

Dacă vrei ca această negociere să fie intermediată de profesioniști ai acum opțiunea CSALB, altfel spus Comisia pentru Soluționarea Amiabilă a Litigiilor Bancare.

Ce este aceasta? Păi este o entitate care intermediază negocierea dintre client și bancă cu ajutorul unor profesioniști în domeniile juridic sau financiar numiți conciliatori.

Acest CSALB a reușit, în doar câțiva ani, să taie peste 1 milioan de euro din ratele celor care au venit să i se adreseze. Doar anul trecut le-au trecut pragul peste .300 de oameni, iar 90% dintre ei au ajuns la o înțelegere cu banca.  Cea mai mare reducere de costuri a obținut-o un bărbat căruia i s-au tăiat 37.000 de euro din credit.

Argumentele care funcţionează sunt de natură socială. Băncile încep să înţeleagă din ce în ce mai des că este interesul lor să îşi recupereze o parte cât mai mare din creditul acordat şi atunci acceptă reduceri de rate pentru clienţii care au ajuns în situaţia de a nu mai putea plăti.

Problemele de sănătate, pierderea locului de muncă ori a unei persoane apropiate, care aducea venituri pentru familie, pot fi, de exemplu, argumente în negociere. Aceasta nu înseamnă că sunt şi singurele argumente. Reducerea veniturilor, de exemplu, sunt luate, de asemenea, în considerare.    

 

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter