• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce înseamnă Robor şi ce înseamnă IRCC pentru consumator

08 Mai 2019
Educaţie

Din 2000, dobânzile la creditele pentru populaţie au început să fie calculate în funcţie de un indice general utilizat la toate tranzacţiile de pe piaţa bancară. Aşa a apărut în conştiinţa populară un nou cuvânt indicatorul ROBOR. Peste indicatorul Robor se adaugă marja de profit a băncii şi avem dobânda completă pentru cazul în care se alege creditul cu dobândă variabilă. 


ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR(«calcululROBOR»),în intervalul10:45‐11:00,la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalţi participanţi. De obicei, cele zece bănci participante la stabilirea acestui indice sunt băncile de risc sistemic identificate de BNR.

Anul acesta au apărut suspiciuni asupra felului în care era cotat Robor şi instituţiile statului au decis ca trebuie să apeleze la un indice de referinţă şi mai transparent decât ROBOR şi au ales Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). Pentru noile credite, dobânda va fi compusă din IRCC la trimestru plus marja de profit a băncii. 

Ce înseamnă IRCC

IRCC se calculează, potrivit noii legi, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Aceşti indici se publică pe website-ul BNR în secţiunea Info financiar, la ora 11.00, odată cu indicele ROBOR.
IRCC se va calcula suplimentar ROBOR si va înlocui ROBOR pentru creditele din OUG50. Creditele din OUG 50 sunt creditele pentru consumatori, adică persoanelor fizice. Pentru ceilalţi, IMM şi companii, marti este la alegere. Poate fi ROBOR sau IRCC.
Primul indicator de acest gen a fost stabilit de BNR la 2,36% pentru împrumuturile persoane fizice pe care băncile comerciale le vor acorda începând din data de 2 mai. El este o componentă a dobânzii variabile la credite cu o valoare de aproximativ 1% mai mică decât ROBOR clasic. 
De ce este IRCC mai mic decât Robor
Scăderea se datorează în primul rând faptului că vorbim de dobânzile din trimestrul IV 2018 şi nu de dobânzile din martie 2019, ceea ce aduce un diferenţial de 5 luni între dobânzile practicate în prezent de piaţa bancară şi cele care formează IRCC. În plus, scăderea IRCC faţă de ROBOR se datorează pe de altă parte şi faptului că este un indice calculat pe baza dobânzilor negociate între bănci efectiv în momentul în care au realizat împrumuturile şi nu un indice stabilit în baza unor cotaţii. Trebuie să menţionăm însă că în momentul în care dobânzile îşi vor relua cursul descendent diferenţa de 5 luni între dobânzuile prezente şi media celor din indicele nou va conduce la dobânzi mai mari în trecut şi mai mici în prezent.
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter