• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce este TVA şi cum îl calculezi singur

20 Mai 2019
Educaţie

Taxa pe valoarea adăugată este un impozit indirect luat de stat la cumpărarea de bunuri şi servicii. Impozit indirect înseamnă că e cuprins în preţurile bunurilor şi serviciilor, cum mai sunt accizele sau taxele vamale.

Impozitele directe sunt cele care nu sunt incluse în preţuri, se plătesc într-o sumă distinctă către stat, exemple fiind impozitul pe venitul persoanei, pe salarii sau pe profitul firmei.

Cotele de impozitare

În România există mai multe cote de TVA. Cota standard este de 19%. Dar sunt şi produse şi servicii la care se aplică două cote reduse. De 9% şi de 5%. Cota redusă de 9% se aplică la alimente, apă, medicamente sau produse ortopedice şi produsele folosite în culturile agricole. Cota de 5% la cărţi, yiare şi reviste, accesul la muzee, construcţia de locuinţe sociale şi transportul de agrement, altul decât trenul normal, maşini sau avion.

Există bunuri şi servicii care nu au TVA. Spitalizarea şi tratamentul, mâncarea din cantinele sociale, transplanturile, meditaţiile şcolare, serviciile prestate membrilor de sindicate şi alte ONG-uri, poşta, acordarea şi negocierea de credite, schimbul valutar, asigurările, tranzacţiile cu terenuri sau cu construcţii vechi.

Cum calculezi

Dacă ai un preţ de 100 de lei fără TVA standard, de 19%, şi vrei să-l adaugi  faci aşa: 100 lei X 1,19 = 119 lei. Acesta fiind preţul plus TVA.

Dacă ai un preţ de 100 lei , care conţine deja TVA şi vrei să afli preţul fără TVA sau câţi bani din preţ reprezintă TVA  faci aşa:

100 lei : 1,19 =  84 lei care reprezintă preţul fără TVA, taxa  fiind egală cu diferenţa dintre 84 şi 100, adică 16 lei.

Poţi ajunge direct la valoarea TVA prin formula  100 lei X 19/119 = 16 lei.

La fel se procedează şi pentru celelalte cote.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter