• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce este şi cum funcţionează Bugetul României

19 Aug 2019
Educaţie

El are o intrare şi o ieşire. Intrarea reprezintă veniturile statului în principal din taxele şi impozitele plătite de populaţie şi de firme pe activităţile economice desfăşurate în ţară şi pe proprietăţile deţinute pe teritoriul ţării. 

Populaţia plăteşte către buget impozit pe venit, contribuţii sociale (în contul pensiei, sănătăţii şi şomajului), TVA, accize şi taxe pe proprietate.

Firmele plătesc impozit pe profitul obţinut, unele plătesc impozit pe venit, taxe de autorizare şi taxe pe proprietate.

Tot la venituri se contabilizează creditele făcute de stat pentru acoperirea cheltuielilor urgente şi, eventual, fondurile europene intrate în ţară pentru plăţile la hectar şi pentru proiectele din programele de finanţare cu UE.

Banii adunaţi din aceste surse trec prin hotărâri de politici publice făcute de guvern prin Ministerul Finanţelor spre ieşire, reprezentată de cheltuieli.

Principalele cheltuieli pe care statul le realizează sunt, în ordinea mărimii:

- cele cu funcţionarea aparatului de stat. Adică plata salariilor funcţionarilor, profesorilor, medicilor, poliţiştilor şi armatei. Cumpărarea de bunuri şi servicii pentru funcţionarea domeniului public (de la comunicaţii şi obiecte de inventar până la medicamente şi curentul necesar funcţionării aparatului de stat).

- cele cu asistenţa socială, însemnând pensii, indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de venit minim garantat, alocaţii pentru copii şi alte subvenţionări.

- cele de investiţii, adică banii cheltuiţi în general pentru infrastructură. De la autostrăzi până la construcţii de clădiri sociale.

- cele cu dobânzile, pentru creditele luate de stat.

Bugetul este anual, tandemul venituri-cheltuieli se calculează pe durata unui an, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie. Calculul este unul estimativ şi se face, de regulă, până la începutul anului următor. Este aprobat prin aşa-numita lege a bugetului. Tot de regulă, la jumătatea anului se refac calculele, funcţie de ce s-a îndeplinit din program şi se emite o nouă lege, cu calcule noi, teoretic, mai apropiate de realitatea din teren a anului respectiv. Operaţiunea se numeşte “rectificare bugetară” şi devine de obicei subiect de dezbatere media în lunile de vară.

De regulă, bugetul României are an de an deficit, denumit “deficit bugetar”, şi înseamnă că statul român cheltuie mai mult decât primeşte din economie. Limita impusă de Uniunea Europeană este o diferenţă de 3% din PIB diferenţă între cheltuieli şi venituri.


 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter