• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce e la urma urmei gradul de îndatorare?

01 Noi 2018
Educaţie

Ai auzit de multă vreme de el, mai ales în ultimele zile. Sună pompos: ”grad de îndatorare” și pare aproape de neînțeles. Dar ce e el? Să-l explicăm pe înțelesul tuturor.

I se mai spune și "rata datoriei" și  este utilizat de bancherul dvs. dacă îi solicitați un credit. Dacă gradul de îndatorare trece de 40% e posibil să fiți refuzat. Și acum, explicațiile.


Să presupunem că tu câștigi 1400 de lei pe lună și că ai nevoie de un împrumut de 9000 de lei (90 e milioane în lei vechi). Vii la Provident și afli că pentru acești bani, împrumutați pe 18 luni, ai avea de plătit o rată de circa 700 de lei lunar. Adică jumătate din cât câștigi tu. Cu alte cuvinte, rata ta e 50% din salariu. Asta e gradul tău de îndatorare, dacă iei acest împrumut. Mai nou, Banca Națională a limitat gradul de îndatorare la cel mult 40%. Cu alte cuvinte, fie te împrumuți mai puțin - circa 7.000 de lei în loc de 9.000, fie iei 9.000 dar pe o perioadă mai lungă- doi ani de pildă.

Gradul de îndatorare exprimă așadar ponderea veniturilor destinate rambursării împrumuturilor. Acestea pot fi credite imobiliare sau împrumuturi curente, de consum.

Constrânse de BNR, băncile și IFN-urile (cum e și Provident) consideră că un nivel de îndatorare mai mare de 40% ar putea reprezenta un risc important de neplată a rambursării. Analiza acestui risc nu se bazează exclusiv pe raportul ratei în totalul veniturilor, ci ia în calcul așa numitul profilul al debitorului ( „scoringul“.

Pe baza acestei examinări a dosarului, gradul de îndatorare autorizat poate fi ușor modulate în sus sau în jos.

Gradul de îndatorare se calculează în funcție de următoarea formulă:

Gradul de îndatorare = (rata la împrumut) × 100 ÷ (venitul net)

În practică, cel care vă împrumută poate lua în calcul toate veniturile disponibile, adică salariile, alocațiile pentru copii, alte venituri profesionale-prime etc, pensii alimentare sau de handicap. De asemenea, eventuala rentă pe care o obțineți sau veniturile din chirii, toate sunt incluse pentru a putea obține un împrumut cât mai favorabil Dvs.

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter