• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce am pierdut de când am câștigat tehnologia?

16 Ian 2018
Educaţie

Suntem incapabili să mai supraviețuim cu mâinile goale, mintea noastră a renunțat la „exercițiile fizice” iar interacțiunile interumane directe au scăzut dramatic odată cu explozia rețelelor sociale.

Un amic remarca recent că omul urban ar fi incapabil să supraviețuiască fizic iar fără mâncarea cumpărată de la supermarket am muri de foame. Nu mai știm să întreținem o cultură măruntă, să creștem animale, să ne producem hainele. Și de ce am face-o câtă vreme toate aceste lucruri ne așteaptă cuminți pe rafturile hipermarketurilor? Din când în când însă câte o catastrofă naturală sau o pană mai serioasă de curent ne fac să ne amintim că n-ar strica și ceva soluții de back-up, supraviețuirea noastră fizică n-ar trebui să depindă exclusiv de tehnologie și infrastructura de transport.

Mai știm să facem un calcul simplu, o împărțire cu zecimale? Mai putem citi câteva zeci de pagini fără să dăm o fugă pe Google să aflăm toate răspunsurile? Căutarea pe net ne-a atrofiat și memoria, la ce bun să te chinui să înveți pe de rost lucruri care se află la câteva click-uri distanță? Iar de când cu isteria rețelelor sociale s-a demonetizat spectaculos interacțiunea umană directă. De ce să te vezi cu amicii la un restaurant câtă vreme îi poți contacta pe Facebook? Mai observă însă cineva că există  mare diferența calitativă între interacțiunile pe net și cele din lumea reală? Că nu poți reproduce la fel de multe nuanțe din tastatură cum o faci față în față cu persoană cu care dialoghezi (e mai ușor să te  prin grai sau mimică decât să rezumi din taste).

Ce rămâne de făcut? Dacă avem un petic de pământ să învățăm să punem câteva legume în loc să-l betonam repede pentru a nu mai  transpira măturând frunzele sau pentru a acoli noroiul începutului de toamnă sau primăvară. Să ne încurajăm copiii să nu se predea necondiționat tehnologiei. Să bată mingea pe câmp și nu să joace fotbal la consolă. Să se întâlnească cu prietenii în oraș și nu pe chat. Să memoreze poezii pentru a-și antrena ținerea de minte și nu să meargă doar la sursă căutând cu Google fără să-și mai pună spiritul critic la treabă. Să deprindă câteva abilități manuale (cusut, săpat, bătut un cui, mici reparații și activități casnice) și nu să apeleze imediat la specialistul găsit pe net. Să încercăm deci să fim persoane cât mai complete, cu abilități cât mai diverse și nu roboți hiperspecializati ce evita relațiile interumane directe și capoteaza în fața oricărui impas nefiind în stare să se zbată pentru a găsi o soluție.

(Cristian Dogaru)

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter