• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Câteva sfaturi pentru Ioana și Marius

13 Oct 2019
Educaţie

Ioana și Marius erau hotărâți să nu repete greșelile părinților lor în ce privește educația financiară. Niciunul dintre ei nu a fost crescut într-o familie care să-i învețe despre cum să lucrezi cu banii. Părinții Ioanei erau fosrte cheltuitori, nepunând niciun ban deoparte. Părinții lui Marius proveneau dintr-o familie în care abia se descurcau de la o lună la alta. Recent, Ioana și Marius s-au căsătorit și au ei înșiși o scumpete de fetiță, Daria. Ca prieten de-al lor care se ocupă în presă de bani, bănci și finanțe, am fost rugat să le dau câteva sfaturi. Iată ce m-am gândit să le spun:Învățați-vă copiii că banii sunt limitați. Nu le oferiți tot ceea ce copiii vă cer. Dați-le niște bani de buzunar, dar puțini.  Puneți-i să facă alegeri pe ce anume își cheltuie banii. Poate unii copii vor învăța că dacă ăși pun deoparte niște lei, mai târziu vor putea să își cumpere lucruri mai importante. Există o mulțime de adulți care nu au învățat niciodată această lecție!
Învățați-vă copiii că banii trebuie gestionați cu înțelepciune. Învățați-vă apoi copiii că munca are valoare financiară.


Unele treburi se fac pur și simplu pentru că sunteți membru al familiei. Aceste lucruri pot fi aranjatul patului, curățenia camerei înainte de culcare etc. Dar altele pot fi sarcini plătite: a merge în oraș după o pâine sau sarcini care presupun o contribuție mai importantă la sarcinile comune ale familiei.


Pe măsură ce copiii tăi crsc, le poți aprofunda înțelegerea și aprecierea elementelor de bază pe care le-ai învățat mai devreme.


Lasă-i să lucreze mai mult. Spune-le copiilor de muncile sezoniere de vară- servicii de babysitting, menaj, tuns gazon, ajutor la un magazin de vânzare cu amănuntul etc. Eu în fiecare vacanță din timpul facultății lucram circa două luni și-mi făceam bani frumoși.
Dacă după facultate copiii tăi locuiesc cu părinții, e ok. Nu trebuie să plătească masa pe care le-o oferi, dar dacă vor un smartphone nou, normal ar fi să muncească pentru a-l avea. Unul dintre cele mai bune investiții pe care le veți face vreodată este un plan atent privind modul în care îți vei învăța copilul despre bani.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter