• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Banii vin întotdeauna cu un preț. Iar acest preț nu e mereu dobânda...

18 Iul 2019
Educaţie

Banii nu te fac fericit. Și totuși, ai nevoie de ei pentru a trăi. Și atunci, ce facm? Încercăm să facem cât mai mulți bani sau ne declarăm fericiți cu ceea ce avem? Din start vă spun că ambele opțiuni au costuri ridicate. Știm cu toții că dacă câștigi 500 de euro pe lună, fiecare sută în plus la salariu înseamnă foarte mult. Nu și dacă câștigi 4.000 de euro pe lună, corect? Peste tot vi se spune că banii nu aduc fericirea. Dacă veți căuta expresia asta pe Google veți obține vreo 211.000 rezultate. Dar haideți să vă spun o poveste.


Știu pe pielea mea ce înseamnă să faci bani. În facultate, eram bursier. Pe lângă bursă, predam după amiezele la un liceu din Brașov limba germană. Noaptea, eram pedagog la un internat de băieți, iar dimineața fugeam iar la cursuri. Aveam bani. Mulți bani. Dar eram și stresat. Am facut ulcer din cauza stresului, apoi diabet. Parte din banii câștigați i-am dat pe analize medicale și pe doctori.

După facultate, la fel. Munceam în 3 locuri și mai dădeam seara meditații la matematică. Întorceam banii cu lopata, cum se spune. Dar costul era imens. Nu aveam prieteni pentru că nu aveam timp de ei, diabetul avansase, ajunsesem aproape o epavă umană. Dar o epavă BOGATĂ. !

Acum, dacă stau să mă gândesc, cred că eram lacom, vanitos și nesigur. Și mă temeam de sărăcie. Iar acestea sunt motive foarte false pentru a face ceva în viață. Ideea e că am vrut să fac bani și e drept, am făcut. Dar când m-am uitat în jur și am văzut că toți colegii mei aveau familie și copii și că erau fericiți, am realizat că eu sunt gol  pe dinauntru. Atunci mi-am adus aminte de ceea ce îm spunea unul din profesorii mei: "Cu cât mai mulți bani faci, cu atât mai mari vor deveni problemele tale".

Tata, care a fost preot (D-zeu să-l odihnească în pace!), mi-a spus de nu știu câte ori: Banii vin, dar cu un preț! Dacă ești atent, ai nevoie de mai puțin decât crezi
Cea mai importantă este libertatea emoțională - nu acumularea de cât mai mulți bani.

Ai o slujbă în care stai cu frica de a nu fi dat afară? Înseamnă că emoțional, nu ești liber. Ai luat un credit ca să-ți iei o mașină sau o casă? Dacă da, iar nu ești liber. Desigur, asta nu este sfârșitul lumii. Am fost și eu în datorii. Am fost și eu prizonierul lumii care nu știe decât să consume. Dar nu mai vreau asta.

Ai nevoie doar de un angajament față de tine însuți și de un plan.

Libertatea nu este un accident.

Mulțumește-te cu ceea ce ai și doar dacă situații excepționale te obligă să te împrumuți, împrumută-te. Dar înceacă să restitui banii cât mai repede și re-devino împăcat cu starea ta financiară!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter