• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

6 sfaturi simple care să vă ajute să economisiți

09 Iun 2019
Educaţie

Sfatul nr.1: Construiți un fond de siguranță. E important să aveți unul. Familiile cu venituri mici, care au cel puțin 500 de lei într-un asemenea fond o duc mai bine decât familiile cu venit mediu care nu au acest fond.Sfatul nr.2: Stabiliți-vă întotdeauna un buget. Cum să începeți? În prima zi a unei noi luni, luați fiecare bon fiscal și treceți-l într-un caiet, ăn dreptul unei categorii anume. De exemplu: ați cumpărat o pâine? Treceți acel leu cheltuit la rubrica ”mâncare”. V-ați cumpărat o pereche de adidași sau un tricou? Treceți banii la categoria ”îmbrăcăminte”. La final de lună, dacă aceste cheltuieli vă depășesc veniturile, vedeți de unde e loc de tăiat

Sfatul nr.3: Lucrați cu un buget format din numerar și plicuri. Dacă aveți probleme cu depășirea cheltuielilor, încercați sistemul de buget pentru plicuri unde utilizați o sumă de bani stabilită pentru majoritatea cheltuielilor. Când primiți o sumă de bani, împărțiți-i în plicuri în care să puneți banii necesari pentru plata curentului, apoi în altul pentru plata datoriilor pe care le aveți șamd.

Sfatul nr.4: Deschideți un cont de economii, dacă nu vă puteți abține de la cheltuieli inutile. Plasați-i la o bancă pentru a vă fi mai greu de a-i scoate și a-i cheltui.
Vă mai spun ceva: puțini oameni se îmbogățesc doar din salarii. De aceea un cont de economii ar fi foarte util. Deoarece timpul este de partea lor, cei tineri sunt în cea mai bună poziție pentru a economisi.

Sfatul nr. 5: Utilizați regula 24 de ore. Înainte de a face o cumpărătură așteptați 24 de ore pentru a vă gândi dacă nu e prea scump sau chiar inutil să cumpărați acel lucru.

Sfatul nr.6:  Calculați prețul cumpărăturii nu în lei ci în numărul de ore lucrate pentru a obține bunul pe care vi-l doriți. De pildă, aveți 2000 de lei /lună salariul. Asta înseamnă 50 de lei/oră pentru cele 40 de ore lucrate. Să presupunem că vreți să vă cumpărați  o bicicletă de 1000 de lei. Asta înseamnă munca Dvs pe două săptămâni. Vă mai convine achiziția?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter