• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

5 sfaturi esențiale atunci când te împrumuți

02 Dec 2018
Educaţie

Când sora mea s-a mutat într-o altă țară, nicio bancă sau vreun IFN nu a vrut să-i acorde un împrumut. Și asta dintr-un simplu motiv: nu exusta o relație cu banca, prin care tu să dovedești că ești un bun client care ăși achită ratele la timp. Și, pentru a-i putea da un credit, una dintre bănci a fpcut un artificiu: I-a împrumutat 100 de dolari de pe azi pe mâine. Sora mea i-a dat a doua zi banii băncii înapoi și s-a calificat pentru un împrumut mai mare, în baza scoringului excelent. Ceea ce vreau să spun este că pentru a putea lua niște bani împărumut- indiferent de țară- trebuie să faceți o bună impresie: să nu împrumutați prea mulți bani și întotdeauna să plătiți la timp ratele. Cu cât dovediți că sunteți un client mai bun, cu atât veți putea împrumuta bani mai mulți la o dobândă normalăBanii împrumutați pot fi uneori un lucru bun: în ciuda afirmațiilor unora cum că orice datorie e neapărat rea. Dacă împrumutați bani pentru a cumpăra o bicicletă, iar bicicletele de vor scumpi anul viitor, atunci se cheamă că ați făcut o bună afacere.  De asemenea, dacă împrumutați pentru a face niște cursuri sau a vă califica într-o meserie, aceasta iar e o datorie ”bună”.

Există mai multe modalități de a împrumuta bani: majoritatea oamenilor împrumută bani cu ajutorul cardului de credit, a creditului de consum sau al creditului ipotecar. Sau fie de la părinți, prieteni sau cunoscuți (colegi în principal). Din păcate, piața bancară din Roânia nu este la fel de dezvoltată ca cea din Vest, dar din fericire există IFN-uri (cum e Provident), care vă poate ajuta să ieșiți din impas. pe carduri de credit și iau împrumuturi ipotecare și împrumuturi școlare.

 • Întotdeauna făți niște calcule ca să fii sigur că poți restitui ceea ce ai împrumutat. Dacă nu procedezi astfel, cel care ți-a dat banii te poate da în judecată și îți poate lua înapoi bunul cumpărat cu banii împrumutați.
 • Asigurați-vă că înțelegeți ce înseamnă rata dobânzii: rata dobânzii este de fapt costul banilor. Suma pe care i-o plătești celui care îți dă banii pentru ca acesta să ți-i dea șie în loc să facă altceva cu acei bani.  Asigurați-vă că înțelegeți exact ce este rata dobânzii și cum vii se încasează dobânzile.
 •  Înțelegeți termenii împrumutului dvs. Există, de obicei, mulți termeni care sunt asociați cu împrumutul dvs. dincolo de rata dobânzii. De exemplu, este posibil să nu puteți plăti anticipat creditul fără plata unei penalități. Sau să achitați taxe de întârziere dacă nu plătiți până la o anumită dată. Trebuie să înțelegeți acești termeni înainte de a lua un împrumut.
 • Gândiți-vă cu atenție la cât de mult împrumutați: Cu cât împrumutați mai mult, cu atât mai mult veți ajunge în final să plătiți mai multă dobândă. Nu împrumutați mai mult decât aveți nevoie sau mai mult decât vă puteți permite.
 • Luați în considerare perioada de rambursare: Acesta este perioada de timp în care trebuie să plătiți datoria. Cu cât perioada de rambursare este mai scurtă, cu atât mai repede veți scăpa de credit, dar, e drept, cu atât rata va fi mai mare. Dacă vă permiteți rate mari, optați pentru o perioadă mai lungă a împrumutului.

Indiferent că luați sau nu un împrumut, încercați să economisiți!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter