• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

5 mituri legate de bani în care ar trebui să încetezi să crezi începând chiar de azi!

01 Sep 2019
Educaţie

Mitul nr.1: Cumpărați-vă cu orice preț o casă.
Adevăr: pentru mulți oameni- și mă refer aici la cei care anticipează că se vor muta cu serviciul sau că vor fi angajați pe perioadă determinată- închirierea unei case sau a unui apartament ar putea fi o alegere mai bună. Poate fi, de asemenea, o opțiune convenabilă din punct de vedere financiar dacă locuiți într-o zonă super costisitoare. Momentan, o bună parte din economiștii de prim rang din România consideră piața imobiliară ca fiind supra-evaluată. Cu alte cuvinte, prețul caselor/apartamentelor e prea mare față de valoarea lor reală.


 

 • Mitul nr. 2: Investițiile sunt pentru cei bogați

Adevăr: Ai nevoie de puțini bani pentru a-i investi profitabil, nu trebuie să fii milionar. ” Există idea- mitul, dacă doriți să-i spuneți așa- că e nevoie de foarte mulți bani ca să investești în fonduri de investiții de pildă”, spune Dragoș Neacșu, șeful unuia dintre cele mai mari fonsuri de investiții de la noi. Unii cred că ar fi vorba de 1000 de euro, alții că e nevoie de 100.000 de euro. Iar realitatea e cu totul alta! Cu 100 de lei poți să iei un titlu de participare intr-un fond deschis (mutual). Iar 100 de lei nu cred că e o sumă pe care să nu ți-o permiți, indiferent de varsta...Acumularea de avere financiară in mod activ, prinn fonduri de investitii si pensii private, la nivel European e norma, nu excepția. La noi, e o zonă de nișă, care pare construită doar pentru cei sofisticați financiar.

 • Mitul nr. 3: Partenerul meu gestionează finanțele casei, așa că banii nu sunt problema mea

Adevăr: Deși este foarte bine când unul dintre parteneri gestionează activ banii familiei, este foarte important ca ambii să știe în foecare moment care e starea finanțelor lor. Dacă partenerul tău se îmbolnăvește sau moare? Dacă ajungeți la divorț? Amândoi trebuie să fiți informați de unde vă intră și mai ales pe unde vi se ”scurg” banii.

 • Mitul nr. 4: Am card de credit, o eventuală criză nu mă va afecta

Adevăr: Cardul de credit ți-l faci pentru perioadele bune din viață, nu pentru cele rele.  În criza de acum 10 ani multe bănci au tăiat din limitele de credit, iar cei prinși pe picior greșit s-au afundat în datorii și  mai mari în loc să scape de ele. Ce e de făcut? Simplu: Un fond de urgență care să acopere circa 6 luni de trai fără serviciu.

 • Mitul nr. 5: Sunt tânăr; Nu trebuie să mă gândesc la crize sau la pensie

Adevăr: Uită-te în jurul tău și vei vedea oameni care dorm în stradă sau caută prin gunoaie. Să-ți spun ceva: și ei în tinerețe au spus la fel, că nu e cazul să pună răul înainte! Mai bine previno asemenea situații și începe să economisești! Începe astăzi și folosește-te de avantajele dobânzii compuse de care ți-am spus data trecută!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter