• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

4 sfaturi care să vă protejeze când cumpărați online

14 Apr 2019
Educaţie

Recunosc că eu prefer banii cash, banii gheață. Am și pe card și uneori îl folosesc la plăți, dar prima mea opțiune e să achit cu banii jos. Contrar a tot ceea ce te îndeamnă mai toate băncile românești. Și am destule motive să spun asta. Eram în Istanbul și tocmai urma să plec de la hotel la aeroport, ca să revin în București. Când să-mi achit cazarea, sistemul de carduri al băncii era căzut. Am avut mare noroc cu un prieten care mi=a împrumutat niște bani ca să nu mă fac de rușine la turci.

 

Un alt motiv e că Japonia, țara cu cel mai mare avans digital, încă preferă în proporție de 60% să folosească cash. Germania face la fel. E drept, ai nordicii care preferă cardul, dar restul Europei e de partea mea.

Cu toate acestea, dacă folosiți cardul la plățile online, luați aminti la 6 sfaturi!

 • 1. Comparați prețul și serviciile oferite

Nu vă lăsați păcăliți de prețurile scăzute și de reducerile care par atractive. Fa-ti timp pentru a compara nu numai costul produsului, dar, de asemenea, dacă îl au pe stoc, în cât timp ți-l trimit acaă, (feriți-vă de livrare promisiuni în termen de 12 ore- este puțin probabil să aibă loc), serviciile (garanția) etc. De asemenea, citiți cu atenție descrierea produsului (nu acordați atenție imaginii) și verificați dacă este nouă (unii vânzători oferă articole folosite sau recondiționate).

 • 2. Verificați identitatea vânzătorului

Uită-te cu atenție cine e vânzătorul și cine distribuitorul (e posibil a cel care ți-l vinde să difere de firma care ți-l aduce acasă). Ai grijă ca vânzătorul să fie un profesionist. În caz contrar, nu veți avea nici un drept de retur al mărfii de exemplu. Pune-i o întrebare prin e-mail comerciantului ca să vezi cât de rapid îți răspunde.

Dacă site-ul de pe care cumperi nu e unul verificat deja, caută și adresa fizică și un număr de telefon. În cele din urmă, obțineți o idee despre reputația site-ului, consultând mărturiile clienților pe forumurile de pe Internet.
Aveți grijă de site-urile din țări dubioase (Nigeria și altele) .

 • 3. Verifică coșul tău de cumpărături

Înainte de a plăti, mai uită-te peste comandă. Să nu te trezești cu taxe de ransport care depășesc valoarea produsului cupărat. Sau cu taxe de procesare (nimeni nu ăprea știe ce sunt alea, dar unii le-au plătit ca fraierii....)

 • 4. Asigurați-vă că plata este sigură

Pentru aceasta, pe ecran trebuie să apară un lacăt, iar adresa URL trebuie să înceapă cu "https" și nu cu "http". Nu trimite codul PIN al cardului și nici măcar o copie după card, chiar dacă și se solicită. Nu accepta plata prin Western Union.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter