• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

3 lucruri pe care nu ți le-a spus BNR când ți-a limitat gradul de îndatorare

21 Oct 2018
Educaţie

În urmă cu două zile, Banca Națională a decis să îți limiteze rata pe care tu o vei putea achita la împrumutul de care aveai atâta nevoie. În linii mari, BNR se comportă la fel cum se comportă un părinte cu copiii lui: ia decizii în locul lor, convins că totul e spre binele copilului. În realitate, Băncii Naționale nu îi pasă dacă Ionescu sau Popescu au o rată care ar putea deveni dificil de rambursat celui de la care a luat banii împrumut, ci se uită la cu totul alte lucruri. Despre care lui Ionescu sau lui Popescu nici că le pasă, de asemenea.

 

  •     1. Vin perioade tulburi

În lumea financiară, toți devin prudenți. America s-a certat cu China și ar putea să urmeze cearta cu Europa (cu Germania în special). Asta va duce la dificultăți economice în Germania, care se vor propaga prin contagiune și în alte state, inclusiv în România. Italia are o problemă cu bugetul, Germania are o problemă cu SUA, Franța are o problemă cu Germania și tot așa. Dacă  (ferească Dumnezeu) va veni o criză, salariații din România ar putea suferi corecții salariale. Pe românește, tăieri din leafa pe care o ai azi, așa cum s-a întâmplat și în criza din 2008.  Ionescu sau Popescu își vor plăti tot mai greu rata la împrumut. Băncile își vor primi tot mai greu banii și vor putea la rândul lor plăti tot mai greu dobânzile oamenilor care și-au depus banii acolo și care se așteaptă la un anumit randament.  Gândește-te că tu ai luat 100 de lei de la vecinul tău, pe care i-ai dat  împrumut la doi amici. Tu ar trebui să îi restitui vecinului banii săptămâna viitoare, dar amicii tăi nu îți restituie la timp banii și ți-e imposibil ca și tu să îi restitui la timp. Ce te faci?

 

  •     2. BNR urmărește stabilitatea financiară, nu rata ta la împrumut

BNR , cum spuneam mai sus, nu se uită la rata lui Ionescu sau Popescu. Se uită de undeva de sus la tabloul mare. Și vede că Ionescu își ia un împrumut ca să-și cumpere un frugider pentru că al lui tocmai ce i s-a stricat. Sau o mașină second-hand. Iar banii lui se duc în economia altor țări, că omul vrea frigider produs în Germania sau mașina second hand din Olanda. Asta înseamnă că datoria României crește, iar cursul e supus tendinței de depreciere. Dacă BNR acceptă deprecierea leului, urlă importatorii și cei cu împrumuturi în valută. Dacă nu acceptă, asta înseamnă intervenție pe curs (neacceptată de Banca Centrală Europeană, în ideea că vom trece la euro...). Ideea e că BNR ar prefera să te împrumuți ca să cumperi produse românești. Numai că nu prea ai de unde...

 

  •     3. BNR ar putea fi mai informată decât tine despre ce urmează...

Asta e clar, indiferent că lucrezi într-o bancă sau ești un simplu cetățean. Banca Centrală colaborează cu mai toate instituțiile prestigioase și are oameni deștepți care fac diferite scenarii.  Prin măsura luată alaltăieri, BNR cumpără practic puțin timp înainte de a crește dobânda de referință ( de care depinde ROBOR-ul de pildă).â


Practic, BNR te îndeamnă să fii mult mai atent atunci când iei un împrumut, întrucât vin vremuri confuze. Să te pregătești de o perioadă în care dobânzile vor crește, iar salariile ar putea să scadă, ceea ce îți va îngreuna rambursarea ratelor.
Asta a vrut BNR să comunice prin decizia de miercuri, deși nu putea să ți-o spună în mod direct.

 

Dan Popa

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter