• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Sume incredibile aprobate cu mâna lor de românii care au căzut pradă țepelor online. Ce trebuie să știi ca să nu autorizezi singur o gaură în propriul buzunar

24 Apr 2024
Depozite/conturi de economii

Utilzatorii români de Revolut au aprobat cu mâna lor fraude cu o valoare medie de aproape 3.600 de lei, informează un comunicat al furnizorului de servicii financiare. Aceeași sursă arată că tentativele de țepe pe internet au explodat de-a dreptul în 2023 și exstă indicii că această creștere va continua, motiv pentru care trebuie acordată o atenție sporită tranzacțiilor pe care le aprobați. Scam-urile cu locuri de muncă au crescut de peste 13 ori, iar cele cu false investiții (deja celebre pentru că folosesc tehnologia deep fake pentru a lăsa impresia că investițiile sunt recomandate de persoane foarte cunoscute din mediul finnciar și politic) au urcat de aproape trei ori.

”Escrocheriile online reprezintă o amenințare în creștere și au generat, în 2022, pierderi de peste 1 trilion de dolari, potrivit GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, raportul Global State of Scams)”, arată raportul REvolut în expunerea sa de motive. Acesta este motivul pentru care mulți dintre clienții REvolut au primit mesaje de atenționare despre cum se pot feri de fraude.

Potrivit raportului, fraudele autorizate, în care posesorii de carduri și conturi își oferă date de bună voie, sunt net superioare celor neautorizate (cand clienților li se fură bani din cont fărăr știrea lor). În 2023, sistemele Revolut de detectare a fraudelor, bazate pe machine learning și inteligență artificială, au reușit să prevină fraude care ar fi produs clienților pagube de 475 de milioane de lire sterline, circa 2,8 miliarde de lei, potrivit datelor interne analizate de companie.

În 2023, pierderile provocate de fraudele autorizate au fost de 16 ori mai mari decât în cazul fraudelor neautorizate, printre utilizatorii din România, cu o medie de 619 lire sterline (3.570 de lei) în medie per caz, față de 34 lire sterline (196,10 lei) per caz, pentru fraudele neautorizate.

Recomandări pentru a evita scamurile:

 • Faceți cumpărături numai de la comercianți recunoscuți, de renume – verificați întotdeauna review-urile lăsate de clienți. Comercianții de încredere au, în general, review-uri pozitive.
 • Puneți întrebări – Fiți atenți dacă vânzătorul evită să vă dea informații complete sau vă presează să plătiți imediat. Insistați să verificați în persoană produsele de valoare însemnată sau, prin intermediul unui apel video, solicitați toate documentele importante pentru a verifica dacă vânzătorul este cu adevărat proprietarul bunurilor propuse spre vânzare.
 • Alegeți un mod sigur de plată, cum ar fi cardurile de unică folosință de la Revolut – sau un card de debit/ credit bancar. Uneori, escrocii vă pot cere să plătiți prin transfer bancar în loc de plata cu cardul. Transferurile sunt greu de urmărit și, în caz de înșelătorie, posibilitățile de recuperare a banilor sunt limitate.
 • Nu ignorați niciodată avertismentele din aplicație, mai ales dacă vânzătorul vă împinge să faceți plata rapid.
 • Verificați autenticitatea site-ului web – introduceți adresa acestuia în browserul dvs. web. Nu urmați linkurile din e-mailurile sau textele nesolicitate. Odată ce accesați site-ul web, verificați dacă arată relativ profesional. Culorile, logo-ul sau aspectul care nu arată corect pot fi un indiciu că site-ul este fals.