• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

De ce este important “ratingul” României. Păi e foarte important pentru tine

28 Apr 2021

Auziți din când în când că o formulare de genul “ratingul României a fost păstrat de agenția x”. Chiar dacă sună de pe altă lume, o astfel de veste îți poate afecta direct viața personală. Fie că ai un credit și funcție de un anunț de acesta, îți crește sau scade rata, fie că nu ai un credit, dar în urma lui vezi creșteri de prețuri și chiar în creșterea sau scăderea locurilor de muncă disponibile.

Când se anunță că ratingul (României) a crescut, de obicei urmează o perioadă mai bună decât cea din prezent. Dacă rămâne “stabil”, mare lucru nu se schimbă. Dacă scade, înseamnă că urmează o perioadă mai rea.

Mecanismul e simplu. Există o serie de companii financiare în care investitorii din  toată lumea au încredere care spun la un moment dat “acea economie merge bine”. Sau stagnează, sau va merge mai rău. Exemple de astfel de companii sunt Standard&Poor’s, Fitch sau Moody’s. Acestea fiind cele mai importante.

În momentul în care ratingul de țară este coborât de către aceste “agenții de rating”, investitorii se consideră informați și încep să evite acea economie. Cel mai mult e afectat statul, care trebuie să se împrumute constant să acopere cheltuielile curente. Cu pensii, salarii și alte investiții. Pentru că an de an statul român cheltuie mai mult decât încasează, acoperă diferența de cheltuieli din aceste împrumuturi. Interne și externe. Un rating scăzut, înseamnă în general (dacă nu de fiecare dată) o dobândă mai mare pentru aceste împrumuturi, pentru că în momentul scăderii ratingului e privit drept mai riscant. Iar băncile îți cer o dobândă mai mare, cu cât te cred mai riscant. Cu cât riscul e mai mare să nu-și reupereze la timp împrumutul sau, în cel mai rău caz, deloc.

Când cresc costurile la care se împumută guvernul, cu atât vor crește și ale tale, pentru că faci parte din aceeași economie.

Invers, un rating bun, sau mai bun, înseamnă împrumuturi mai ieftine pentru guvern și, dese ori, înseamnă același lucru și pentru tine.

După ce se iau agențiile de rating să evalueze puterea de împrumut a unui stat, e o chestiune pe care o țin la secret. Însă acuma știi ce se întâmplă când vezi o știre cu ratingul româniei pe Internet sau la televizor.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter