• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vine frigul! Cum să ai o factură mai mică dacă ai centrală de apartament

13 Sep 2019
Consum responsabil

 

Preţul gazelor a devenit o sperietoare pentru mulţi dintre români. Şi lucrurile arată că e loc doar de scumpiri în perioada următoare. Aşa că, odată cu venirea sezonului rece trebuie să avem în vedere nişte reguli simple care ne pot aduce, până la primăvară economii de sute de lei. Nu este nimic complicat. Doar lucruri pe care oricare dintre noi le poate face, fără a renunţa la confort în apartament si fără un mare efort. Sfaturile vin de la specialiştii celor mai mari companii de utilităţi din România şi firme producătoare de centrale termice. Iată mai jos cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru a avea o factur mai mică la gaze în anotimpurile în care temperaturile sunt scăzute.

Un singur grad în minus îţi poate aduce economii de până la 3% la factura de încălzire. Setează temperatura la nivelul de jos al confortului termic. Se spune că diferenţa de un singur grad poate mări sau micşora, după caz, valoarea facturii cu până la 3%. Nu ai cum sa economiseşti cu o temperatură ambientală de 25 de grade Celsius, zi şi noapte.

Montarea unui cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.

Investeşte într-un termostat ambiental programabil şi găseşte poziţia cea mai bună pentru el. Acestea pot fi setate să modifice temperatura ambientală în funcţie de momentul zilei şi de programul tău şi al familiei tale. De exemplu, îl poti programa la 20 de grade dimineaţa, la 17 grade în orele în care eşti plecat de acasă şi la 22 de grade atunci când revii, fără să fii nevoit să faci chiar tu aceste modificări zilnic. Aceste variaţii controlate de temperatură îţi vor aduce economii considerabile la buget. Un astfel de termostat, compatibil cu centralele termice, poate fi cumpărat cu aproximativ 100 de lei.

Cu excepția perioadelor când temperaturile ating valori cu mult sub zero grade, în perioadele scurte din zi în care nu stă nimeni acasă, poți opri centrala. În câteva ore, cât te afli la muncă sau când copiii sunt la școală, atmosfera din casă va rămâne confortabilă, chiar dacă nu mai sunt fierbinți caloriferele. Camerele care nu sunt folosite în timpul zilei, nu trebuie să fie încălzit mereu. De exemplu, dacă ai un dormitor în care intri doar seara, ziua nu are sens să fie încălzit. Poţi lăsa ușa deschisă să ajungă în cameră căldura din restul casei.

Noaptea e un sfetnic bun. Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Lille, din Franţa, spun că temperatura ideală pentru un somn odihnitor se încadrează între 16 si 19 grade Celsius, cu condiţia să fim înveliţi şi îmbrăcaţi în pijamale. Profită de faptul că noaptea eşti protejat de frig în căldura patului tau şi economiseşte, setând termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius.

O plapumă groasă sporeşte confortul termic pe timpul nopţii. Un truc simplu şi eficient de încălzire în nopţile friguroase de iarnă este înlocuirea pilotei subţiri, de toamnă, cu una mai groasă sau pur şi simplu adăugarea unei pături peste plapuma existentă. În acest fel, nu va fi nevoie să menţii temperatura dormitorului ridicată pe timpul nopţii şi vei dormi bine, fără să-ţi crească valoarea facturii de încălzire.

Înlocuiţi pe cât posibil băile în cadă cu duşuri rapide pentru reducerea consumului de apă caldă şi implicit de gaze naturale. Pentru un duş se foloseşte de două sau chiar de trei ori mai puţină apă faţă de o baie în cadă. Folosiţi capuri de duş low-flow (curgere lentă) sau baterii de cadă cu două trepte de reglare a debitului, pentru reducerea consumului de apă caldă. Astfel este posibilă o reducere a costurilor chiar şi cu 25%.

Izolează ţevile de apă caldă. Izolarea ţevilor presupune o investiţie minimă, aducând în schimb o economie consistenţa bugetului în lunile de iarnă, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu. În magazinele de specialitate găseşti tuburi goale confecţionate din spumă poliuretanică tăiată longitudinal special pentru izolarea ţevilor. Ca o alternativă poţi folosi vata minerală, pe care, însă, va trebui s-o înfăşori în folie de aluminiu şi s-o fixezi cu o bandă adezivă. E drept că varianta cu vată minerală pierde la capitolul estetic.

Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp. Înainte de a deschide ferestrele pentru reîmprospătarea aerului, nu uita să închizi robineţii termostataţi ai caloriferelor. În caz contrar, nu vei face decât să arunci căldura şi implicit banii pe fereastră.

Important! Specialiştii recomandă verificarea presiunii de funcționare a centralei și a coșului de evacuare. Acest lucru se înscrie în seria regulilor de urmat când vine vorba de modul de folosire al centralei termice. Curățarea periodică a coșurilor de fum sau a kit-urilor de evacuare este o acțiune recomandată a se face o dată pe an, înaintea începerii sezonului rece, pentru a evita depuneri care pot îngreuna evacuarea fumului. De asemenea, montarea filtrelor pentru agentul termic din instalație și a sistemelor anticalcar pe alimentarea cu apă a centralei este o altă regulă de urmat pentru a beneficia de o exploatare corectă și sigură a centralei termice.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter