• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Viitoarea criză. Explicație cu băutori

09 Ian 2019
Consum responsabil

 Întreprinzătorul Ionescu avea un bar de cartier unde vindea băutură ieftină, contrafăcută. Vânzările erau mulțumitoare, dar Ionescu a decis că vrea mai mult. Și a decis să crească aceste vânzări, dând băutura pe datorie. Toți alcoolicii din cartier au început să frecventeze barul lui Ionescu, unde știau că pot bea fără să aibă un ban în buzunar. Văzând afluența de la tejghea, Ionescu și-a permis apoi să urce prețul băuturilor, în special la rom și țuica de casă, în realitate o făcătură ordinară, dar care avea mare trecere la clienți. Banca din colțul străzii, văzând câtă clientelă are Ionescu, a trimis un om să-i facă o ofertă de creditare. La atâția clienți, este evident că proprietarul businessului are încasări pe măsură, așa că o relație cu el poate aduce profit, gândea bancherul.

Fericit că e curtat de bănci, Ionescu a luat creditul, garantând cu datoriile bețivilor din cartier. Datorii sigure, plătibile în ziua în care clienții lui luau salariile. Imediat după ce s`a trezit cu Ionescu drept client, bancherul a transformat caietul în care acesta își ținea datoriile în CDO, CMO și alte asemenea produse pe care nu le înțelegea nimeni, dar care dădeau foarte bine în portofoliul băncii sale. “Dom`ne, am aici garanția unei afaceri de miliarde. Da`mi pe ea 100 de milioane și ți-`o cedez”, i-a spus el bancherului aflat la două străzi distanță. După două săptămâni, acesta a vândut caietul lui Ionescu unei bănci din Capitală, pe 200 de milioane, convingându-l pe cumpărător că o asemenea afacere o prinzi o singură data în viață. Nici la noul proprietar, caietul cu datoriile bețivilor de cartier nu a zăbovit prea mult. În fine, peste 6 luni, el au servit drept levier pentru traderii piețelor financiare, fiind cotat pe cele mai sofisticate piețe internaționale. În scurt timp, caietul cu datoriile bețivilor de cartier erau negociate că și când ar fi fost cele mai solide titluri, pe 80 de piețe. Până într-o zi în care un investitor care avea nevoie de bani și a vrut să vândă în piață o parte din datoriile bețivilor care treceau pe la Ionescu. Dar nimeni nu le voia, nimeni nu era interesat de așa ceva. În scurt timp, Ionescu a dat faliment.

Bețivii se mutaseră la o altă crâșma, care oferea nu doar băutură, ci și mâncarea pe datorie, așa că au uitat de Ionescu. Acesta a rămas cu caietul lui, pe care-l citește în fiecare seară, că pe un român polițist.

Încă mai speră să afle în final, cine e criminalul.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter