• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ion a ales să fi smart şi eficient energetic. Cum să ai o factură mai mică la electricitate

19 Feb 2021
Consum responsabil

Faceţi cunoştinţă cu Ion. El vrea să plătească mai puţin factura la energie electrică.  Aşa că a început să se documenteze . Primul pas a fost să găsească cea mai bună ofertă a unui furnizor de electricitate. A reuşit. Dar Ion a spus că asta nu e de ajuns. Aşa că a învăţat şi cum să consume mai puţin.

Ion a aflat cum poate economisi chiar până la câteva sute de lei pe an fiind mult mai atent cu utilizarea tuturor aparatelor electronice şi electrocasnice. A rămas uimit când a văzut că, de fapt, becurile şi celelalte aparate de iluminat din casă consumă doar 30% din totalul lunar. 

În factura lui electrocasnicele consumau cel mai mult (aer condiţionat 25% boiler 15% frigider 14% maşina de spălat 10% maşina de spălat vase 7%). Ion a început să scoată din priză toate aparatele electronice şi electrocasnicele pe care nu le folosea. Specialiştii în eficienţă energetică spun că alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice atunci când acestea sunt în stand-by poate creşte cu până la 180 de lei anual factura la electricitate.  Prietenul nostru a mai aflat că televizoarele, computerele, consolele video şi alte electronice, chiar şi încărcătoarele telefoanelor lăsate în stand-by consumă între 30% şi 70% din cât ar consuma dacă ar fi în funcţiune. 

Ion nu s-a oprit aici. A început să folosească prize programabile sau prelungitoare cu întrerupător, a vorbit cu soţia să folosească maşina de spălat cu programele de  30 de grade. Astfel, consumul de electricitate poate fi redus chiar şi cu o treime, iar, într-un an asta înseamnă vreo 60 de lei. 

Personajul nostru a început să folosească doar becuri economice de tip LED sau halogen care consumă cu 75% mai puţin curent electric faţă de cele cu incandescenţă. A fost cam pisălog şi i-a rugat pe toţi membrii familiei să nu mai lase lumina aprinsă prin toată casa şi a încercat să folosească lumina naturală cât mai mult. 

A calculat exact consumul electrocasnicelor din casă, după ce a citit eticheta lipită pe fiecare aparat, care indică puterea acestuia, sau manualul de instrucţiuni şi şi-a promis că atunci când va trebui să schimbe un aparat din casă va fi mult mai atent la acest detaliu.

Electrocasnicele sunt clasificate în categorii astfel încât consumatorii să poată evalua eficienţa energetică şi consumul anual de energie al acestora. Pentru consumuri optimizate, ar trebui să alegeţi aparatele din clasa A+++, A++, A+ şi A, chiar dacă sunt mai scumpe. Aparatele din clasa A+++ sunt cu până la 65% mai eficiente energetic, cele A++ cu până la 45%, iar cele A+ cu până la 25%. O altă scală de eficienţă este cea cromatică, verde este pentru cele mai eficiente aparate, iar roşu pentru cele mai puţin eficiente.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter