• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cumpărături online de Black Friday şi sărbători pe timp de pandemie. Cum să rămâi sănătos şi la bugetul personal

03 Noi 2020
Consum responsabil

 Criza Coronavirus a transformat pe toată lumea în clienţi fideli ai magazinelor online. Acum, că se apropie Black Friday, sărbătorile de iarnă şi ne paşte o nouă carantină trebuie să ne pregătim pentru un sezon intens de shopping online. Iată şi nişte sfaturi pentru a ne menţine sănătoşi şi din punct de vedere financiar în aceste vremuri grele.

În primul rând ar trebui să ne gândim cum ne dozăm bugetul pentru a rămâne cu bani după Black Friday, pentru Crăciun. Ar fi bine să vă faceţi din timp lista cu cadouri şi cumpărături pentru sărbătorile de iarnă pentru că, cel mai probabil, în luna decembrie va trebui să aşteptaţi mai mult sau să plătiţi mai mult pentru transport. Mai ales în condiţiile în care ne putem aştepta la o nouă perioadă de izolare în care cumpărăturile prin prezenţa fizică în magazine vor fi mai dificil de realizat.

Sfânta listă
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci ar fi o listă cu magazinele online care te interesează şi despre care ştii că au reduceri consistente atât de Blak Friday cât şi de Crăciun.

Cumpărăturile "spontane" dăunează grav sănătăţii bugetului tău
După ce ai făcut lista este important să te ţii de ea. Stabileşte un buget fix pentru cumpărăturile de Black Friday pentru a rămâne cu bani pentru Moş Nicolae, Crăciun şi Revelion. NU te abate de la listă. Rămâi doar pe ce ai pus pe listă. 
Verifică lista din când în când. Poate îţi dai seama că unele lucruri nu sunt atât de importante şi poţi renunţa.
Preţul maxim este foarte important. Asta ţine tot de listă şi de bugetul fix.
Studiază şi documentează. Citeşte reviewuri şi uită-te la mai multe produse de acelaşi fel. Urmăreşte preţurile cu câteva săptămâni înainte. Aşa, dacă vei vedea o REDUCERE DE 50% vei ştii dacă e reală sau e doar una falsă. Se ştie că atât magazinele normale cât şi cele online cresc preţurile cu scurt timp înainte de perioada reducerilor astfel încât când preţul revine la nivelul iniţial sau rămâne chiar mai sus sunt afişate "reduceri".
Dacă vrei electronice sau electrocasnice evită produsele foarte ieftine sau cele de generaţie veche.
E bine să vezi care-i treaba cu returnarea unui produs: termene, condiţii pentru politica de returnare. De multe ori, în perioada reducerilor de Black Friday sau de Crăciun, politica retailerilor se schimbă şi te poţi trezi că produsul nu poate fi returnat sau va fi returnat într-un termen foarte lung.
Verifică din când în când coşul de cumpărături. Asta ca să nu te trezeşti că preţul produsului atunci când ajunge în coşul tău e mai mare decât cel afişat pe site în momentul în care l-ai adăugat.
"Birocraţia" - Pregăteşte-te din timp cu formularele de facturare pe site-urile pe care le foloseşti de obicei. Pregăteşte acolo wishlistul sau coşul de cumprături cu produsele pe care le vânezi. Abonează-te la alerte. Când intră produsul la reduceri vei ştii dacă e una reală şi vei afla repede. Vei face economie de timp şi vei avea şanse mari să le prinzi înainte să vezi mesajul ăla nasol: "indisponibil" sau "stoc epuizat".

Atenție la ţepele online. Nu picaţi în plasa ofertelor prea bune pentru a fi adevărate de pe site-uri obscure. Atenţie unde completaţi datele cardului bancar. Folosiţi tot timpul o modalitate sigură de plată, una cunoscută şi verificată.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter