• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cauți un job și nu vrei contracte stricte, șefi sau mers la birou? Paradoxal,pandemia de COVID 19 îți aduce soluția

21 Apr 2021
Carieră

Puțini sunt cei care au crezut de la început că pandemia de COVID 19 va schimba complet lumea așa cum o știam. Nici măcar astăzi, la peste un an de a începutul acestui fenomen este foarte multă lume care speră încă să ne întoarcem la normalitatea e dinainte de Coronavirus. Și, totuși, datele arată că nu se va întâmpla așa. Doar jumătate dintre cei care lucrau la birou se vor întoarce în același mediu, spun sondajele. Iar majoritatea celor care vor reveni în birouri o vor face poentru doar 10-12 zile pe lună, adică jumătate din zilele de lucru de dinainte de pandemie. Altfel spus, în doar un an, lucrul de acasă a " luat fața" muncii de la birou. Pentru mulí e greu, pentru alții, obișnuiți, e o veste bună. Oricum ar fi, este realitatea.

Și tot pe piața muncii se mai întâmplă ceva. Nevoia de lucrători freelancer, adică fără un contract strict cu un singur angajator, fără subordonarea directă față de un singur șef, fără un birou fix, a crescut substanțial. În același timp a frescut și cerearea în această zonă însă oferta o depășește. Sigur, nu toate meseriile se pretează pentru freelancing, însă în domeniul serviciilor sau al IT-ului, de exemplu este îmbinarea perfectă. La fel cu toate meseriile liberale, cu profesioniștii în manufactură sau cu șoferii profesioniști. Exemplele sunt numeroase, milioane de români putându-se încadra. Site-urile de recrutare spun că domeniile unde se caută și se cere cel mai mult acest tip de colaborare sunt IT, outsourcing, financiar, marketing și transporturi.

Doar până la finalulul lui 2021, estimează specialiștii, numărul recrutărilor în această zonă va crește cu cel puțin 40%, iar din 2022 creșterile vor fi chiar mai mari. Oferte pentru toată lumea, așadar. Vestea bună e că aproape 45% din manegeri, întrebați de liderul site-urilor de recrutare din România, spun că sunt deschiși să lucreze cu frelanceri.

În 2019, circa 14% din totalul angajaţilor din economia locală erau liber-profesionişti, România situându-se pe primele locuri printre ţările membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul de liber-profesionişti din totalul angajaţilor din economia locală, conform datelor Eurostat, insti­tutul european de statistică.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter