• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Căsătorie din dragoste sau din interes? Ce arată studiile?

22 Iun 2019
Carieră

Cât de mult contează câți bani are viitorul Dvs soț (sau soție)? Oamenii sunt mai realiști decât par în momentul în care se căsătoresc, spune un psihoterapeut. "Trăim într-o perioadă în care oamenii așteaptă mai mult până să ia decizia de a se căsători", spune acesta. a spus ea. "Astăzi, ambele sexe așteaptă până aproape de 30 de ani”, explică el. Înainte de Revoluție, nunțile se făceau aproape de 20 de ani. Și înainte se aranjau căsătorii din interes, dar ponderea celor din dragoste era mai ridicată. Acum însă...


Dacă au experimentat deja o relație de lungă durată, înainte de căsătorie, cei doi știu deja că dragostea trece prin stomac  și că acele sentimente nebunești din dragoste se pierd de-a lungul timpului ...

Potrivit unui studiu publicat în SUA (făcut de  Bank of America Merrill Lynch), 56% dintre americani spun că își doresc un partener care oferă securitate financiară mai mult decât dragoste (44%). Această convingere o au atât bărbații cât și femeile (54% și 57%). Generația Z (născută între 1996 și 2010) este singura cohortă care preferă ubirea (54%) banilor. Studiul a fost făcut pe 1.000 de persoane cu vârste între 18 și 40 de ani, cu active investite între 20.000 și 250.000 de dolari.

  • Prioritățile se pot schimba odată cu o a doua nuntă

Răspunsurile depind de la a câta nuntă se află respondentul. La prima nuntă, oamenii se căsătoresc mai mult din dragoste decât pentru finanțe. Dar la a doua sau a treia căsătorie, oamenii ar putea căuta securitatea financiară după ce divorțul i-a lăsat cu un sentiment de nesiguranță financiară severă ".
Jacqueline Kennedy Onassis a spus: "Prima dată când te căsătorești pentru dragoste, a doua oară pentru bani iar a treia oară pentru companie". În 2019, a treia încercare ar putea implica un fost iubit din liceu care îți scrie pe Facebook.

Siguranța financiară e un factor important în decizia de a te căsători sau nu. Burlacii cu venituri familiale sub 75 000 de dolari /an sunt mai predispuși să amâne nunta decât cei cu venituri mai mari.

Viața modernă este, de asemenea, costisitoare. "Copiii înseamnă cheltuieli.  Casele sunt scumpe. Chiar  și nunțile pot costa o avere! Oamenii care au văzut cum se chinuiau părinții lor să strîângă bani, s-ar putea să nu dorească să repete experiența. Și decid să amâne acest pas.  Sursa.

  • Cum stăm în România?

Durata medie a casatoriilor desfacute in Romania prin divort a fost de 13,6 ani si practic, una din cinci casnicii s-a terminat in fata judecatorului sau notarului. Cauzele invocate pentru desfacerea casatoriei au fost: 3,3% infidelitate conjugala, 2,5% alcoolism, 2,3% violente fizice, 3,5% cauze combinate, 23,9% alte cauze si 65% acordul partilor.

Scaderea numarului de divorturi este o veste proasta pentru economie. Exista o intreaga literatura de specialitate care analizeaza legatura dintre numarul casatoriilor sau cel al divorturilor, de mersul economiei. Concluziile sunt  aceleasi: cand economia merge bine, creste si numarul divorturilor. Statisticienii au gasit si o corelatie intre evolutia pietei muncii si cifra reprezentand rata divorturilor: o crestere cu un punct procentual a somajului, scade rata divorturilor cu 1,7 puncte procentuale.
Durata casniciei pana la primul divort este cea mai lunga, de regula. Pe urma, se scurteaza tot mai mult. Oamenii nu mai au rabdare, stiu ca nu e un capat de tara daca divorteaza, normele sociale traditionale sau religioase se mai estompeaza. Primul divort este numit in statistica divort de rang I. "Valoarea maxima a numarului de divorturi de rangul I s-a inregistrat la grupa de varsta 35-39 ani pentru barbati, si la grupa de varsta 30-34 ani pentru femei", se arata in cercetarea INS.
cel mai ridicat numar este cel al divorturilor produse dupa 20 de ani de casatorie. Cand probabil, s-au adunat toate "relele" si nu au mai putut fi conciliate diferentele dintre soti.

Femeile din grupa de varsta 30-34 ani si barbatii din grupa de varsta 35-39 ani detin cea mai mare pondere 19,9% din numarul total al femeilor si respectiv 21,4% din cel al barbatilor care au divortat.

  •     Unde au loc cele mai multe divorturi in Romania?

Bucuresti, Constanta, Iasi, Prahova si Brasov. La capatul opus, Covasna, Giurgiu si Bistrita. Daca ne uitam pe datele privind migratia externa, nu e deloc de mirare ca in Moldova sunt atatea divorturi, ba chiar ar merita un episod separat cu motivele de divotrt invocate in top 5 judete. Difera mult fata de medie.


Mai spunem ca, in general, numarul femeilor in varsta de pana la 30 ani care au divortat a fost de 2,2 ori mai mare decat numarul barbatilor apartinand aceleiasi limite de varsta si ca varsta medie a sotilor la divort a fost de 40,8 ani pentru barbati si 37,2 ani pentru femei, cu valori mai mari in urban decat in rural.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter