• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Când vrei “Schimbarea”, nu calcula de 100 de ori. Acționează!

11 Sep 2013
Carieră

Când vântul suflă rece în noiembrie și burnița cade din cer, Greierele zgribulit sub o frunză se gândește la oportunitățile verii: câte grăunțe putea strânge când zăceau încă pe câmp, de câte adăposturi călduțe și neocupate se putea învârti până acum. “Ghinion!” suspină Cri-Cri, uitând că ghinionul ți-l mai faci și singur...

Oricât de interesantă ar fi o idee, netranspusă în practică nu face multe parale. Oricât de promițătoare pare decizia de a te schimba/relansa profesional, dacă așteptarea momentului optim pentru a o pune în practică se tot lungește. S-ar putea să-ți pierzi, în final, entuziasmul sau să se topească oportunitățile.

Vrem să spunem că niciodată nu vei avea îndeplinite 100% din condițiile unei acțiuni fără risc; rareori pentru una cu riscuri minime. Descoperim, dacă ne uităm la trecutul nostru, că multe din deciziile importante din viață, cele pentru care ne felicităm azi, au fost luate asumându-ne riscuri, poate chiar în ciuda sfaturilor amicilor sau recomandărilor specialiștilor.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să te arunci cu capul înainte căutând schimbarea, ci doar să nu aștepți 100% din informația disponibilă înainte de a lua o decizie importantă. Bazează-te pe informațiile momentului, intuiție și mergi în direcția entuziasmului tău.

Incertitudinea poate fi incomodă dar asta e caracteristică a lumii în care trăim. Nu poți ști totul despre orice înainte de a avansa într-o direcție. Cea mai bună soluție este să nu-ți bați prea mult capul cu toate evoluțiile posibile pe parcursul unui asemenea proiect, pornește pur și simplu la drum încercând să rezolvi problemele pe măsură ce apar. În definitiv, viitorul nu există încă. Sunt atâția factori care se pot combina pentru a furniza forță dominantă din sistem la un moment dat încât n-are rost să te înspăimânți prea tare la auzul scenariilor negative-acestea surprind doar probabilități, în nici un caz certitudini.

Al doilea sfat este să te concentezi pe ce știi să faci cel mai bine. Poți surprinde plăcut cu spiritul enciclopedic într-o discuție la cafea sau un concurs “cine știe, câștigă” dar în momentul în care iei decizii legate de carieră, focalizarea spre zonă pe care o stăpânești cel mai bine, unde îți poți domina concurența, îți va asigura succesul.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter