Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit?

Integer ornare augue libero. Proin vitae massa faucibus purus congue sollicitudin sit amet suscipit libero. Integer convallis consequat eros, ut porta est consequat id.

 • Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Calculator tombole

22 Sep 2013
Sfatul Expertului

Cum compari între ele ofertele promoționale?

Greierele: Ce ar fi mai bine pentru mine, să joc la tombola unde sunt 1.000 de participanți sau la cea cu 2.000, având în vedere că premiul în primul caz e jumătate din cel oferit în al doilea caz? Care o fi diferența dintre ele?

 

“Promoție”, “reducere”, “super-ofertă”, “soldare”, “câștiguri pentru primii clienți”, iată câteva cuvinte magice ce atrag ca un magnet cumpărătorii. Cât de reale sunt câștigurile acestora și cât de atractive ofertele promoționale? Pentru asta ar trebui comparat produsul achiziționat în interiorul unei promoții nu cu prețul său dinaintea reducerii în magazinul respectiv, ci cu media prețurilor la care se vinde articolul în cauză în magazinele concurente. Dar cine are timp de așa ceva când dă cu ochii de formulele magice de mai sus, scrise cu majuscule, strigate în megafoanele hipermarket-ului? Automat se activează comanda “profită de oportunitate”, iar cardurile ies cuminiți din portofel.

Iată câteva strategii de adormit simțul critic și logica clientului:

 • Tombolă cu premii sau x premii oferite primilor cumpărători, câștigătorii fiind scoși în față, popularizați, “vânduți” la rândul lor publicului pentru a-l îndemna să le urmeze exemplul; 
 • “Reducerea”. Procentele de scădere sunt scoase în față pentru a-l “hipnotiza” pe cumpărător. Acesta este forțat să compare prețul rezultat doar cu cel dinainte (care putea fi exagerat), nu și cu alte prețuri ale unor produse similare care există la concurență;
 • Comparația falsă. Cine cumpără un produs este tentat să-l compare în primă instanță doar cu ceva similar existent pe raft. Un produs scump, plasat în vecinătatea unuia foarte scump și a unuia exorbitant de scump va părea achiziția nimerită pentru cine nu știe sau nu-și amintește la ce preț găsea ceva similar la alte magazine.

Dacă ai fost ispitit în ultima vreme de concursuri cu premii în cadrul unor campanii promoționale, avem o soluție pentru a estima valoarea alegerii în fiecare caz. Pentru cei puși zilnic să aleagă între sisteme cu probabilități de câștig și valori ale premiilor diferite, calculatorul nostru dă o mână de ajutor. Acesta oferă valoarea, în bani, a alegerilor noastre și ne ajută să le comparăm mai bine.

Vei introduce probabilitatea de câștig, sub formă de fracție (de pildă 33% este 33/100, în cazul Greierelui avem 1/1.000 sau 1/2.000) și valoarea câștigului potențial iar calculatorul face restul.