Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit?

Integer ornare augue libero. Proin vitae massa faucibus purus congue sollicitudin sit amet suscipit libero. Integer convallis consequat eros, ut porta est consequat id.

 • Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Calculator servicii

02 Oct 2013
Sfatul Expertului

Cât lași pentru “servicii”?

Greierele: Oare cât să-i las Furnicii pentru că mi-a cărat instrumentele până acasă când eram prea “obosit”? Hm, mai bine îi fac o cântare... în felul asta cred că îmi rămâne datoare...

În principiu, aspiră la taxa pe servicii chelnerii, șoferii de taxi, frizerii/coafezele, comisionarii de tot felul, cameristele și băieții care îți cară bagajele la hotel. Asta dacă serviciile respective nu sunt incluse explicit într-o factură sau dacă specificul cultural nu exclude din start aceste “atenții”. Tot în principiu, sumele oferite ca “taxă pentru servicii” variază între 10-20% din valoarea înscrisă pe chitanță (mai mari la sume mici, mai mici la sume în creștere), deși în unele cazuri se practică doar rotunjirea sumelor (în special taximetriștii “pățesc” acest lucru).

Pe site-ul Businessinsider.com găsiți un ghid al “taxei pe servicii” în funcție de zona geografică și amprenta culturală. Iată cele mai utile și amuzante informații.

Europa. Franța: dacă întâlniți mențiunea “service compris” pe factură înseamnă că nu e necesar să oferiți bacșiș. Italia: un 10% e suficient. Nu trebuie să plătiți suplimentar gondolierii venețieni. Spania: de la 7 la 13%. Dacă considerați serviciul prost, ridicați-vă și plecați fără să lăsați “atenții”. Marea Britanie: bacșișurile nu sunt incluse în notă dar sunt așteptate. De la 10 la 15% e suficient. Nu e necesar să dați bacșișuri în pub-uri.

Asia. Japonia: dacă lași bani în plus în restaurante poate fi considerat chiar jignitor. Ca și în Japonia, în China consumația fără bacșiș e destul de uzuală. India: mulți vă vor cere bacșișuri chiar și fără un motiv aparent. 10% la restaurant e OK. 250 de rupii pentru menajerele prost plătite este de asemenea suficient.

Cele două Americi. Mexic: 10-15% la restaurante, 5 pesos la benzinării. Canada: 15-20% în restaurante. Brazilia: a lăsa ceva în plus pentru “servicii” nu reprezintă o obișnuință, o taxa de 10% este inclusă în factură la restaurante. Argentina: 10%. Păstrați măruntul la îndemână, la restaurante rareori se dă rest. SUA: în jur de 15% la restaurant.

Orientul Mijlociu. Se cere, de regulă des, câte ceva în plus, așa că e bine să aveți mereu la dispoziției sume mici. Egipt: 10-15% ar trebui adăugat la cei 10-15% deja incluși în notă ca taxă de servicii. Dolarii sunt preferați monedei locale. Israel: bacșișul e inclus în notă la restaurant, dar e bine să lăsați câțiva shekeli în plus. Dubai: în mod normal, o taxă de 10% apare pe factură la hotel, restaurant, bar.

Cât plătești în plus față de valoarea consumației/serviciului achiziționat în 25 de ani? Să presupunem în mod “conservator” că vei face un drum cu taxiul pe săptămână, o vizită la frizer/coafor pe lună, iei de 2 ori pe lună masa la restaurant, primești un pachet prin curier o dată pe trimestru. Luând în calcul 4 lei pentru taximetrist/cursă, numai 5 lei pentru frizer/coafor, 7 lei pentru chelner și 3 lei pentru băiatul de la curierat am obținut în total 11.200 de lei (nu am luat în calcul concediile, fiecare având tendința de a afișa mai multă generozitate decât de obicei în respectiva perioadă).

Te invităm să te joci cu cu propriile estimări utilizând calculatorul de mai jos:


ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter