Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit?

Integer ornare augue libero. Proin vitae massa faucibus purus congue sollicitudin sit amet suscipit libero. Integer convallis consequat eros, ut porta est consequat id.

 • Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Calculator grad de mulțumire

02 Oct 2013
Sfatul Expertului

Te simți bine în pielea ta?

Greierele: Fericirea pentru mine e o sumă de 3 factori: vară, chitară, prieteni.

Furnica: Da? Cred ai uitat unul: grăunțele mele, iarna...

 

La sondajele privind fericirea, Bangladesh, una dintre cele mai sărace țări de pe glob, obține aproape mereu printre cele mai bune rezultate. Dovadă că doar banii nu aduc obligatoriu fericirea. E momentul deci să vorbim și de siguranța emoțională nu doar de cea financiară. Care ar fi ingredientele care să te facă să te simți bine în pielea ta?

Vorbeam mai sus că bogăția nu e suficientă. Dar bunăstarea materială este unul dintre elementele importante în ecuația noastră. Mai avem apoi starea de sănătate: nimeni nu s-ar bucura prea mult nici de capitalul social (relații, prieteni), nici de cel material (bani în bancă, proprietăți) dacă n-ar avea o doză bună de sănătate. Cum am pomenit între timp de capitalul social, respectiv gradul de relaționare cu cei din jur, să ne grăbim să-l trecem pe lista. Suntem ființe sociale, dacă nu avem ocazia să interacționăm cu ceilalți ceva lipsește, indiferent cât de bine am sta la celelalte capitole deja enumerate. În sfârșit, sarea și piperul: sensul, sentimentul că te afli pe drumul cel bun în îndeplinirea unui obiectiv, că faci lucrurile care trebuie, conform sistemului tău de valori.

Sentimentul de mulțumire, de satisfacție, înseamnă deci suma dintre sănătate, relații sociale, confort material și sens, scopul în viață (nu neapărat același de la 18 la 78 de ani).

Calculatorul nostru îți propune să-ți determini gradul de mulțumire pornind de la cei 4 termeni deja enumerați. Ai însă ocazia să dai ponderi diferite fiecăruia. De pildă, dacă Sensul e foarte important pentru ține, dă-i o pondere mai mare, de 40% de exemplu; dacă Sănătatea Generală este esențială o poți cota cu o pondere de 50% (vei împarți cealaltă jumătate de 50% la restul de 3 factori). Acordă apoi o notă de la 1 la 10 pentru fiecare din elementele enumerate: scop (S), relații sociale (RS), bunăstare materială (BM), sănătate generală (SG), în funcție de distanța pe care o percepi în acest moment față de nivelul lor maxim posibil în cazul tău.