Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit?

Integer ornare augue libero. Proin vitae massa faucibus purus congue sollicitudin sit amet suscipit libero. Integer convallis consequat eros, ut porta est consequat id.

 • Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Calculator de prosperitate

02 Oct 2013
Sfatul Expertului

Ești în siguranță... financiară?

Greierele: Câți bani ar trebui să am ca să fiu în siguranță la iarnă?

Furnica: Bună întrebare. Dar eu știu una și mai bună: câți bani ar trebui să am ca să fiu în siguranță iarnă de iarnă?

Greierele: Iarnă de iarnă... Lasă că schimb întrebarea: câți bani ar trebui să am ca să nu mai vină iarna?

 

Definiția bunăstării e relativă. În funcție de specificul cultural, de valorile recunoscute în societate la un moment dat, poți simți că nimic nu îți lipsește și cu un cont plin, și fără bani în bancă.

Definiția din spatele calculatorului cu care te invităm să te joci pornește însă de la o observație simplă: dacă veniturile ce n-au legătură cu salariul îți acoperă toate cheltuielile, poți considera că ai atins un anumit grad de bunăstare, că ești independent financiar. Mai exact: când veniturile reziduale (dobânzi, chirii, dividende, arende etc.) depășesc cu cel puțin 20% cheltuielile curente, ai atins siguranța financiară. Calculatorul îți va arăta când ai atins această stare (un rezultat de 100% arată că veniturile din afară salariului depășesc cu fix 20% cheltuielile curente) sau cât ai parcurs, procentual, din acest obiectiv. De ce n-am inclus și salariul în acest calcul? Pentru că n-am dorit ca un accident, precum pierderea locului de muncă, să-ți schimbe brusc statutul și modul în care te raportezi la siguranța financiară. Un salariu mare te poate apropia însă de acest obiectiv prin economiile și investițiile pe care le faci lunar din salariu, investiții care te pot ajuta ca, la un moment dat, să-ți poți acoperi cheltuielile din veniturile reziduale.

Vei introduce următoarele date, în lei: