Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit?

Integer ornare augue libero. Proin vitae massa faucibus purus congue sollicitudin sit amet suscipit libero. Integer convallis consequat eros, ut porta est consequat id.

 • Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Calculator de proprietăți

02 Oct 2013
Sfatul Expertului

Dilema proprietarului: iau dobândă sau chirie?

Greierele: Oare ce ar fi mai bine? Să mă cert cu chiriașii lună de lună sau să îmi vând casa și să merg cu banii la bancă?

Furnica: N-ar fi mai bine să primești mai întâi încă o casă?

Greierele: Lasă asta, nu vreau să mă găsească a doua proprietate nepregătit cu calculele...

 

Potrivit Eurostat, România stă cel mai bine din Uniunea Europeană la capitolul proprietari: 96,6% din populație stă într-o casă ce-i aparține direct sau aparține familiei (e pe numele ambilor soți, pe al unuia dintre ei, pe numele părinților, a unei rude etc.). Următoarele locuri pe podiumul proprietății revin Lituaniei (92,3%) și Croației (92,1%). Media la nivelul UE este de 70,9%. Cea mai redusă rată a proprietății este în Elveția (43,8%). Germania (53,4%) și Austria (57,5%) o urmează îndeaproape. Italia are 72,9% proprietari, Marea Britanie 67,9%, iar Spania 82,7%.

Există deci destule persoane care au moștenit sau vor moșteni în România proprietăți. După scăderea pieței imobiliare începând cu anul 2007, mulți își pun întrebarea dacă să rămână proprietari cu chiriași în dotare sau să vândă casa și să meargă cu banii la bancă. Dilema se reduce de fapt la o comparație: să aleg chiria sau dobândă bancară, ce ar fi mai profitabil?

Calculatorul nostru face această comparație, aducând “umăr la umăr” sumele nete obținute din chirie și dobândă (dobânda afișată la bancă se impozitează cu 16%, la fel ca și chiria din care s-a scăzut înainte o cheltuială deductibilă de 25%) și considerând cheltuielile lunare ale proprietarului (fond rulment, îmbunătățiri etc.) egale cu un sfert din suma netă încasată de acesta.

Vei introduce chiria lunară pe care o poți obține în euro, valoarea netă în euro care ți-ar rămâne (bani în mână) din vânzarea casei, dobânda bancară anuală pentru depozitul în euro vizat.