Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit?

Integer ornare augue libero. Proin vitae massa faucibus purus congue sollicitudin sit amet suscipit libero. Integer convallis consequat eros, ut porta est consequat id.

 • Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Calculator de investiții

02 Oct 2013
Sfatul Expertului

În cât timp vrei să-ți dublezi banii?

Greierele: Vreau să-mi dublez până la iarnă grăunțele economisite. Să împrumut cu dobândă pe cineva? Și cât să cer?

Furnica: Eu zic să nu mai speculezi, ci să te spetești ca să aduni încă pe-atâta cât mai e frumos afară, doar așa îți dublezi “averea”.

 

Pentru cei care vor să afle rapid ce dobânzi sau dividende ar trebui să primească pe an pentru a-și dubla suma investită inițial, există “Regula 72”. Nu trebuie decât să împărți 72 la randamentul depozitului sau a dividendelor oferite de o acțiune și vei obține răspunsul dorit.

De exemplu, să presupunem că primești o dobândă netă de 8% pe an (dobândă oferită de bancă minus impozitul pe venit datorat statului). Dacă împărți 72 la 8 se obține 9. De 9 ani e nevoie deci pentru a dubla suma inițială dacă în acest timp se acumulează dobânzile. Observă că este vorba de dobândă la dobândă, dacă adunăm pur și simplu dobânzile aferente unui depozit primit într-un cont curent - produs care nu generează dobândă -suma totală e mai mică (de exemplu, 100 de lei puși la bancă, la o dobândă de 9% , aduc 9 lei pe an, adică 81 lei timp de 9 ani dacă banii sunt primiți într-un cont curent).

Inventatorul Regulii 72, Phil Town, a scris o carte de succes despre investițiile bursiere - “Regula nr. 1. Cum să investiți la bursă”. În opinia sa, pentru a câștiga bani la bursă, un investitor ar trebui să cumpere acțiuni la companii cu a căror activitate este familiarizat, care au un management performant, cu un mijloc de apărare solid (poziție de monopol pe piață sau măcar o poziție dominantă) și o marjă de siguranță a investiției apreciabilă (acțiunile sunt subevaluate în momentul achiziției).

Introduceți dobânda sau randamentul net al dividendelor (cât reprezintă dividendul net ca procent din prețul acțiunii) pentru a afla în cât timp se va dubla suma investită inițial.