Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit?

Integer ornare augue libero. Proin vitae massa faucibus purus congue sollicitudin sit amet suscipit libero. Integer convallis consequat eros, ut porta est consequat id.

 • Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Calculator de economii

05 Oct 2013
Sfatul Expertului

Poți trăi din dobândă? Depinde de mărimea economiilor și de... dobândă

Greierele: Mi-am câștigat independența financiară, de acum nu mai duc grija zilei de mâine!

Furnica: Zău? M-ai făcut curioasă, m-ar interesa și pe mine!

Greierele: Uite rețeta mea: pui banii la bancă și trăiești apoi din dobânzi confortabil... Eu am deja 100 de lei care lucrează pentru mine, nu trebuie să mai merg la serviciu și eu, nu?

 

Se poate trăi din dobânzi? Răspunsul scurt este... depinde! Depinde de inflație, de mărimea economiilor, de dobânda bancară. Au fost perioade scurte când dobânzile săriseră bine peste inflație. Vezi perioada 2008-2009, când băncile erau în căutare de bani de la populație deoarece băncile-mamă din exterior nu le mai ofereau fonduri și supralicitau nivelul dobânzilor la depozite. Atunci s-a putut câștiga până la 20% pe an din dobânzi bancare la o inflație net inferioară (7,8% în 2008 și 5,6% în 2009). Se putea chiar trăi fără griji din dobânzi deoarece, scăzând creșterea prețurilor de consum din câștigul oferit de bancă, diferența era consistentă. Era însă o excepție, rareori întâlnim ceva asemănător; cel mai des dobânzile bancare acoperă inflația la limită, uneori sunt chiar ușor sub aceasta. Momentele care au precedat criza economică, adică anii 2006-2007 sunt definitorii din acest punct de vedere: cine avea banii în bancă ieșea în pierdere raportat la inflație (băncile erau inundate de bani de la băncile-mamă din străinătate și nu mai curtau deponenții din România cu dobânzile la depozite), așa că era nevoit să caute randamente mai bune în alte zone precum bursă ori imobiliare. 

Trăgând linie, este posibil să trăiești confortabil din economiile depuse la bancă doar dacă ai suficienți bani și dobânzile sunt peste inflație. În caz contrar nu vei obține decât o micșorare a puterii de cumpărare a economiilor tale. Cât de mulți bani sunt necesari? Asta depinde atât de cheltuielile zilnice sau lunare pe care vrei să le acoperi, cât și de nivelul dobânzilor practicate de bănci.

Să presupunem că ai nevoie de 1.000 de lei pe lună (cam 33 de lei pe zi) iar dobânda real-pozitivă (diferența dintre dobânda bancară și inflație) este de 1%. În acest caz, vei avea nevoie de o sumă de 1,21 milioane de lei pentru a trăi confortabil de pe seama câștigului din dobândă. La 2% dobândă real-pozitivă și cheltuieli zilnice de 100 de lei (3.000 lei pe lună) ai nevoie de 1.825.000 de lei. Dacă dobânzile ar fi peste inflație cu 5%, iar pe zi te limitezi la cheltuieli de 50 de lei, atunci suma din bancă scade la “numai” 365.000 lei.

Pentru a calcula care e de fapt situația în cazul tău, cât ar mai trebui economisit pentru a trăi din dobânzi (ține cont însă că odată cu scăderea dobânzilor din ultima vreme, bonusul oferit de bănci peste inflație este destul de mic), utilizează calculatorul nostru, completând doar valoarea cheltuielilor zilnice estimate și dobânda real-pozitivă (cu cât este mai mare dobânda bancară decât inflația).

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter