• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Știai că poți să investești și tu pe marile burse ale lumii? Uite ce câștiguri poți obține

09 Mai 2024
Bursă

Piața de capital din România este una perfect funcțională și integrată cu piețele din întreaga lume. Practic, lăsând la o parte dimensiunile, putem spune că, pentru un investitor nu e mare diferență dacă plasează din Românisa sau o face din orice altă țară. Fără a uita să fie atent la încercările din ce în ce mai dese de fraudă, lucru care se poate face simplu prin verificarea prezenței intermediarului în registrele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) , orice român cu un cont poate lucra cu un broker prin intermediul căruia să cumpere obligațiuni sau acțiuni la companii listate din România sau în afara țării. Înainte de a face acest lucru, nu uitați să întrebați de comisioanele perecpute de intermediar.  Da, se poate investi și în titluri celebre ca apple sau Meta și se poate investi pe orice Bursă din lume. Foarte important este să știi că astfel de investiții nu sunt chiar pentru oricine. În primul rând nu e bine să investești toate economiile tale în sub această formă. În al doilea rând, trebuie să îți asumi că o parte din banii alocați, în cazuri extreme o parte importantă, ar putea fi pierdută, având în vedere că fluctuațiile de pe bursele mari sunt mai dure decât cele din România. Dec trebuie să fi dispus să îți asumi un risc mai mare. Nu în ultimul rând, trebuie să ai un nive de edcație financiară care să îți permită să urmărești și să înțelegi măcar la nivel superficial evoluțiile economice și cele ale firmelor în care plasezi. Dacă îndeplinești aceste condiții, uite ce câștiguri poți obține.

Liderul absolut ar fi indicele NIFTY 50 (randament la 5 ani de peste 92%), care include cele mai importante 50 de acțiuni ale companiilor din India. E practic echivalentul mai cunoscutului SP 500, oglinda industriei americane. Evoluția bursei reconfirmă ambițiile Indiei de a deveni cea de a treia economie a lumii cât mai curând. Capitalizarea bursieră de la New Delhi a trecut anul trecut bariera celor 4 trilioane de dolari americani (locul 4 în lume, după SUA, China și Japonia). Analiștii de la Morgan Stanley se așteaptă ca piața de capital din India să devină a treia ca mărime în lume undeva prin 2030. Impulsul principal pentru această creștere vine din creșterea veniturilor clasei de mijloc din India dar și atractivității în urcare a companiilor listate, pentru investitorii externi.

Locul doi în ceea ce privește randamentele oferite la 1000 de dolari americani investiți la 1 martie 2019 revine Nikkei 225 (randament la cinci ani de peste 72%), indicele ce include cele mai importante companii din Japonia. Performața indicelui de la Tokyo trece ușor peste un SP500 aflat și el într-o perioadă fastă. Nikkei 225 a stabilit recent un nou record, ajungând la cea mai înaltă valoare de după 1989. Yenul slab a ajutat companiile japoneze să performeze pe piețele externe iar acestea au raportat venituri și profituri ridicate.

Poziția a treia revine celebrului SP500 newyorkez, care a oferit investitorilor un randament de peste 70% în ultimii cinci ani. Mai puțin cunoscut publicului larg, indicele canadian denumit SP/TSX Composite a urcat în ultimii cinci ani cu peste 30%. Din Europa, FTSE 100, indicele bursei londoneze, a cunoscut o creștere cincinală de aproape 10%.  Surpriza neplăcută a topului o reprezintă indicele din Hong Kong, Hang Seng, care și-a dezamăgit investitorii, având o scădere de peste 40% în ultimii 5 ani.