• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Dividende 2024: ce estimări sunt și ce trebuie să știi

22 Mar 2024
Bursă

Periodic, așa cum probabil ai observat, îți mai aducem la cunoștință modul în care evoluează  Bursa de Valori București. În materialul de astăzi vorbim despre dividende și ne uităm și la niște estimări ale unei case de brokeraj cu privire la sumele distribuite de către companiile listate în România.

Dividende 2024: ce sunt acestea 

Pentru început, e important să înțelegi că dividendele reprezintă partea din profit pe care compania o distribuie acționarilor, așa cum o arată și legea nr.31/1990 pe care o găsești AICI. Cei care stabilesc valoarea acestor dividende sunt membrii Consiliului de Administrație al Companiei.

Este important să știi că nu toate companiile aleg să ofere dividende, ci unele pot alege să se folosească de profit pentru a face noi investiții. În cazul în care alegi să investești într-o companie, trebuie să verifici care este ultima zi în care acțiunile companiei pot fi cumpărate pentru a beneficia de dividende, dar și data la care, dacă ești eligibil, vei primi banii în contul tău. 

Un alt aspect important pe care trebuie să-l știi este legat de impozitul pe dividende. Acesta este de 8% și se reține la sursă. Adică vei primi 92% din suma stabilită de Consiliul de Administrație al Companiei. După ce ai primit acești bani, este important să verifici dacă banii aceștia, alături de alte venituri obținute din, chirii și alte surse depășesc plafoanele de 6/12 sau 24 salarii minime, în funcție de care se calculează CASS datorat și menționat în declarația unică pe care trebuie să o depui.  

De exemplu, pentru sumele care depășesc 6 salarii minime brute(3.300 de lei), este de 10% din suma celor 6 salarii, respectiv: 10% * 19.800 de lei, care rezultă o sumă de 1.980 de lei. Același calcul se realizează și în cazul celorlalte plafoane. 

Dividende 2024: estimări din piața privind 2024 

Casa de brokeraj Prime Transaction estimează că Fondul Proprietatea este compania pentru care are cele mai mari așteptări cu privire la distribuțiile de dividende din acest an. Conform analiștilor, Fondul Proprietatea ar putea distribui un dividend estimat la 0,1 lei per acțiune, care echivalează cu un câștig de circa 20%, luând în calcul prețul de la momentul publicării acestei estimări. 

Pe următoarele locuri avem Hidroelectrica( 12,6 lei per acțiunie, randament de 9,9%), Evergent Investments(0,1 lei per acțiune, randament de 8,4%), Conpet(,6,95 lei per acțiune, randament 8,1%).