• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Ce trebuie să știi despre Bursă acum: cifre și anunțuri

18 Apr 2024
Bursă

Ne apropiem de finalul unei noi săptămâni de tranzacționare pe Bursa de Valori de la București, așa că este momentul să ne uităm la câteva cifre și anunțuri. Acest material este unul informativ, prin care îți prezentăm cifrele pieței de capital locale și nu trebuie privit ca un îndemn la tranzacționarea pe bursă.  Pentru a tranzacționa pe bursă, trebuie să întreprinzi eforturi serioase de documentare și să apelezi la instituții reglementate care te pot ajuta să derulezi astfel de activități.

În prima ședință de tranzacționare de săptămâna aceasta, Bursa de Valori din București a închis în creștere pe majoritatea indicilor. Ședința de tranzacționare a avut o valoare totală a tranzacțiilor de peste 64 de milioane de lei. 

În ceea ce privește titlurile de stat cele mai tranzacționate, observăm Banca Transilvania, cu peste 13 milioane de lei, urmate de Hidroelectrica cu peste 6,5 milioane de lei și OMV Petrom cu 5,1 milioane de lei. Au fost creșteri pe indicii BET(0,15%), BET Plus(0,14%) și BET-XT(0,07%). Companiile care au avut cele mai bune evoluții au fost Prefab(+10,59), SIF Hoteluri(+10%) și Casa de Bucovina - Club de Munte(+6,35%). 

Ședința de marți, 16 aprilie, s-a închis în scădere, cu cele mai mari creșteri înregistrate de Energopetrol(+14%), Bermas(+9%) sau COMCM Constanța(+4%). A urmat apoi o ședința de miercuri închisă în creștere, cu acțiunile Hidroelectrica drept cele mai tranzacționate, fiind înregistrate tranzacții de 28,4 milioane de lei, urmate de OMV Petrom și Banca Transilvania. 

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în cadrul Artego(+9%), SIF Hoteluri(+8,89% - după o scădere de 8,16% în ședința anterioară) și Electroaparataj (+7,03).

Unele dintre cele mai importante știri în ceea ce privește Bursa de Valori București din ultima săptămână sunt legate de faptul că patru acționari importanți ai dezvoltatorului imobiliar One United Properties au vândut 234 milioane de acțiuni ale companiei, reprezentând 6,1% din companie. Soma totală încasată a fost de 43,6 milioane de euro.

O altă știre importantă este reprezentată de către anunțul companiei Premier Energy Group cu privire la intenția de listare pe Bursa de Valori București. O ofertă publică inițială va avea loc după ce este obținută aprobarea prospectului din partea Autorității de Supraveghere Financiară. Compania vrea să primească aproximativ 100 de milioane de euro, iar acționarul principal, Emma Alpha Holding, are în plan să vândă acțiuni existente în valoare de circa 25 de milioane de euro.