• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Bani din investiții pe bursă: una caldă și una rece de peste „mări și țări”

31 Mai 2024
Bursă

Suntem la finalul lunii mai și ultima săptămână a acestei luni a venit cu un debut pe Bursa de la Valori din București, al unei companii din zona de energie, dar și cu vești mai puțin bune legate de o companie românească listată pe Bursa de la New York. 

Începem cu cele întâmplate pe meleagurile noastre. Pe 28 mai au debutat la Bursa de Valori București acțiunile companiei Premier Energy, furnizor și distribuitor de electricitate și gaze. Prețul IPO-ului(oferta publică inițială), desfășurat în perioada 8-15 a fost de 19,5 lei/acțiune. Așadar, dacă ne uităm la prima zi în care acțiunile au intrat la tranzacționare, observăm că aceasta s-a închis cu un preț al acțiunii situat la 21,15 lei. Asta înseamnă că în prima zi de tranzacționare, cei care aveau acțiuni din IPO au obținut un profit de puțin peste 14%. 

*Acest material nu are scopul de a vă oferi sfaturi de investiții, ci este unul informativ. Dacă doriți să investiți pe bursă, faceți o documentare minuțioasă și apelați la specialiști acreditați din zona financiară. 

La momentul publicării acestei știri, 31 mai, prețul acțiunii este de 21,3 lei. 

Dacă ne uităm la evoluția Bursei de Valori București, pe de-antregul, în această săptămână, vedem că a închis pe creștere primele două ședințe ale săptămânii, în timp ce următoarele două au fost închise în scădere. 

Ședința de astăzi,vineri, a fost deschisă în creștere, cu un indice BET, ce reprezintă evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,02%, iar indicele BET-Plus, ce vizează evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni de la BVB, înregistra o creștere de 0,05%. De asemenea, cele mai mari creșteri erau înregistrate de companiile Electroaparataj, Armătura și TTS. 


Ne îndreptăm acum atenția către Bursa de la New York, deoarece săptămâna aceasta a venit cu o veste proastă pentru mediul de business românesc. Compania de tehnologie UiPath, fondată în România și listată în Statele Unite ale Americii, a suferit o scădere de 30% în cadrul tranzacțiilor ce au avut loc după închiderea Bursei de la New York de miercuri seară. 

Analiștii pun scădere din aceste zile a companiei românești pe seama rezultatelor financiare slabe, dar în linie cu așteptările lor, dar și pe seama demisiei CEO-ului, Rob Enslin, care a fost înlocuit de Daniel Dines, cofondator al companiei. 

UiPath a avut venituri de 335 milioane de dolari, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul net per acțiune s-a ridicat la 0,13 dolari.